|
При соца: МВР-ДС тайно определя кой да има право да закупува жилища, вили и коли ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Ноември 2018 18:54
Share

alt
По времето на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия, когато хората са принудени с години да чакат да си купят кола (съветско производство) и жилище, МВР-ДС е оторизирано неявно от комунистическото правителство да се произнася кои граждани могат да си закупят недвижими имоти – жилища или вилни места, както и леки автомобили, включително и западни, внасяни чрез Кореком.

Това разкриват документи от архива на Държавна сигурност, които desebg.com публикува онлайн.

В края на 1970 г. тогавашният Комитет за стопанска координация при Министерския съвет е приел някои решения, целящи подобряване на дейността на „Кореком” по проблема с реда за внасяне на леки коли в страната.

Повече от 25 години след 9 септември 1944 г. е позволено на български граждани, които са придобили валута от пенсии и дарения с разрешение на Министерството на финансите да купуват недвижими имоти и автомобили.

Тези положения обаче не са приети без съгласуване с МВР. Научавайки за тях то е реагирало и разпратило на различните управления на ДС казуса.

Опасенията на репресивния апарат на БКП са се свеждали до това, че от тази възможност са могли да се възползват и политическите емигранти в чужбина и техните семейства или роднини в България.

„Има голяма вероятност от това решение да се възползват избягалите зад граница лица, за да превеждат валута на свои близки под формата на дарение за закупуване на жилища, вилни места и автомобили”, пише началникът на Секретариата на МВР тогава.

В резултат на позицията на МВР-ДС министерският съвет излиза с поверително разпореждане в което българските политически емигранти третирани от комунистическия режим като „изменници”, „невъзвръщенци”, „предатели” и „врагове на народа” са изключени от кръга лица, които биха могли да се възползват от валутните си средства и да ги изпращат в Родината си.

Такива разрешения по отношение на български емигранти (освен политически съществува и известен брой икономически емигранти, лоялни към тоталитарната БКП, б.а.), са допуснати като възможни след съгласуване на въпроса с МВР.

На българите с страната е забранено да получават леки автомобили, колетни и други пратки от лица, водени от МВР-ДС като бегълци или невъзвращенци, се посочва в поверителното разпореждане на Министерския съвет от февруари 1971 г.

Документите са включени в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

 

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов