|
Как ДС легендира външното наблюдение като... държавен институт ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 07 Октомври 2018 21:05
Share

alt
В началото на 60-те години на миналия век МВР-ДС е поискало самостоятелния отдел за външно наблюдение на Държавна сигурност да бъде прикрито (легендирано) като Държавен проучвателен институт, зад чието название да не се подозира, че се крие важна структура от репресивния апарат на БКП.

Това разкрива строго секретен доклад на министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков до Политбюро на ЦК на БКП от 1962 г. относно: Легендиране службите на външното наблюдение на ДС и предоставянето им на квартири за изпълнение на специални задачи.

В документа, който desebg.com публикува онлайн, се посочва, че характера на работата на външното наблюдение изисква неговите поделения да бъдат устроени на строго конспиративни начала.

Позовавайки се на съветския опит на КГБ е поискано то да бъде настанено в конспиративни квартири и прикрито като самостоятелно учреждение, което да няма близка дейност с други ведомства.

Посочено е, че външното наблюдение изпитва сериозни трудности по следенето на западните дипломати, при което се е налагало да преместват граждани от различни домове, откъдето да осъществяват наблюдение.

Министърът на външните работи ген. Дико Диков е предложил Политбюро да одобри външното наблюдение да бъде представено като Държавен проучвателен институт с център в София и клонове в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Велико Търново.

Документът е включен в разширения документален сборник „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов