|
ДС останала без агенти сред турското малцинство след „Голямата екскурзия” през 1989 ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 04 Октомври 2018 07:54
Share

alt
Държавна сигурност е останали без работеща агентура сред турското малцинство след принудителното изселване на близо 360 000 български граждани от турски произход през лятото на 1989 г.

Това показва документ на МВР-ДС  от септември 1989 г., който desebg.com публикува онлайн.  

Той представлява секретна справка относно: Някои особености на оперативната обстановка в страната към 26 септември 1989 г. Тя е подписана от началника на Инспектора на МВР-ДС ген. Никола Черкезов.

В документа се подчертава, че „голям брой от агентите заминаха за Турция. Около 80% от агентурата има нагласа също да заминава и не се ангажира с конкретна работа”.

Сайтът desebg.com припомня, че през май 1989 г. в НРБ комунистическият режим е изненадан от масови мирни протести в страната от представители на турското малцинство, които настояват да им бъдат върнати родните имена, сменени принудително при т. нар. възродителен процес, извършен от върхушката на БКП през 1985 г.

В резултат на протестите генералният секретар на БКП Тодор Живков нарежда да бъдат отворени границите и около 360 000 български граждани от турски произход са принудени да напуснат страната.

Според цитирания документ към септември 1989 г. ДС отчита 312 513 граждани, заминали за Турция, а завърнали се към есента на същата година – 25 431 души.

Най-много заминали са от тогавашната Разградска област – над 110 000, следвани от Варненска област – над 84 000 и Хасковска – над 76 000 (във включените данни обаче липсва статистика за област Кърджали и Смолян, б.а.).

МВР-ДС отчита, че от Турция са се завърнали 86 агенти, между които „няма такива с особен актив преди заминаването”. Те са оценени, че са на средно и под средно ниво.

Въпреки, че са вербувани нови 42 агенти ДС признава, че „има спад в агентурно-оперативната работа като цяло”.

„Във връзка с новите вебовки следва да се подчертае, че досегашната идейно-политическа основа не извържа на проверката”, признават в ДС.

Посочено е, че следва да се търси смесена основа – на зависимост, основаваща се на страната на силата и от друга страна оказване на помощ, поддръжка и доверие.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма” на Комисията по досиетата, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

 

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов