|
ДС за Доган през септември 1989: Ще работи срещу България от Турция или западна страна ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 14 Септември 2018 16:32
Share

alt
През септември 1989 г., два месеца преди 10 ноември и разпада на тоталитарната комунистическа система в България, бъдещият лидер на ДПС, днес почетен председател на партията и настоящ бизнесмен Ахмед Доган е правил провокативни изявления в Пазарджишкия затвор, където е изтърпявал присъда, че ще работи против България след като бъде освободен.

Това се посочва в документ от архива на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно информационно съобщение на отдел „Затвори” – сектор „Оперативен” ДС от 6 септември 1989 г. до началника на Централно информационно-организационно управление (ЦИОУ) – МВР.  

В него е отразена оперативната обстановка в затворите преди 9 септември 1989 г., когато тоталитарната БКП се готви да чества 45-годишнината от Деветосептемврийския преврат.

По-голямата част от информацията на ДС е съсредоточена с проявите на намиращите се по това време в затворите български граждани от турски произход.

Очевидно разполагайки с агенти около Доган, който по това време е с името Меди Доганов, Държавна сигурност е разполагала с информация за неговите изказвания.

Според данните на ДС Доган, който от 1986 г. излежава присъда за участие в група, насочена против социалистическия строй в НРБ, е заявил, че очаква 30 интелектуалци да излязат с открита петиция до Държавния съвет за неговото освобождаване, за да се занимава с научна дейност.

„Казал, че всички ще видят на какво е способен той след излизането му от затвора. Щял да замине за Турция или някоя западна страна и да работи срещу България, тъй като имал опит във фалшификациите.

Както е известно преди да се озове в затвора Доган е агенти и секретен сътрудник на Държавна сигурност, която се грижи за него и го формира като личност в продължение на години, помагайки му по всякакъв начин, включително и финансово даже и по време на „възродителния процес” (виж повече за неговата агентурна дейност - ТУК).

През есента на 1989 г. Доган е заявил в Пазарджишкия затвор, че не напразно е работил в Института по философия на БАН, който бил закрит заради такива работи. Той обаче пропуска да спомене агентурните си умения.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисия по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов