|
След 9-ти септември: Властта е в ръцете на изпитани другари, готови да понесат отговорност за революционните методи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 13 Септември 2018 19:29
Share

alt
„Навсякъде околийската власт е завзета здраво от ОФ и се намира в ръцете на изпитани другари, които действат енергично и с готовност за понасяне на отговорност при революционните методи за решаването на някои проблеми”.

Това пише областният директор на Софийска област от Отечествения фронт Г. Апостолов до министъра на вътрешните работи в доклад за състоянието на Софийска област от 10 до 15 септември 1944 г., който desebg.com публикува онлайн.

В него се описва ситуацията в Софийска област в първите няколко след Деветосептемврийския преврат.

Разбира се, че навсякъде властта е взета от ОФ, а при назначенията на кадри се спазвало „революционното начало” хората да се посочва отдолу.

Изброени са и някои „инциденти”. Така например в Дупница полицейският участък е оказал съпротива, в резултат на което са убити един партизанин и седем полицаи.

В село Рила, Дупнишко са убити двама полицаи при превземането на полицейския участък.

В Пирдоп дружина на жандармеристи се е опитала да избяга с камионетки, при което е прегазена една жена, но след кратка престрелка с милиционери се е предала.

Посочено е, че в Самоков милицията не е достатъчна „да се справи със задачите”, поради „огромната работа, която извършва”. Там са се намирали бившето полицейско училище, бронираният полк „със съмнително поведение на някои от офицерите”.

Там е и Чамория, където „се укриват много от бившите видни политици”.

На финала на доклада е направено заключението, че представителите на земеделския съюз „смятат да работят с хората от ОФ дотогава, докато не се появят схващания, различни от тяхната стопанска и политическа идеология и в такъв случай имат инструкции да организират и затягат дружбите си и поведат самостоятелна борба”.

Документът е включен в сборника  „Държавна сигурност и промените в България септември 1944 – декември 1947” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов