|
ДС изучавала и съветския партиен опит в КГБ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 10 Август 2018 08:49
Share

alt
Репресивният апарат на БКП в лицето на Държавна сигурност е изучавал не само оперативния, но и партийния опит в съветския КГБ.

Това разкриват архивни документи на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн. Както е известно съветските тайни служби са пряко подчинени на висшето ръководство на комунистическата партия на СССР, като за целта са създадени първични партийни организации и партийни комитети към отделните структури на КГБ.

Този модел е копиран и в България след 9 септември 1944 г. В МВР-ДС също са създадени първични партийни организации и съответни партийни комитети, които следят щатните служители в системата на вътрешното министерство и Държавна сигурност, болшинството от които са партийни членове (много малка част са членове на ДКМС, б.а.).

Съветският партиен опит в КГБ е прилаган и в периода, в който Държавна сигурност е отделена от МВР в Комитет за Държавна сигурност към Министерския съвет (1965-1968).

Председателят на КДС по това време ген. Ангел Солаков е настоявал за изучаването и прилагането на партийния опит в КГБ.

За тази цел той е отправил предложение до Секретариата на ЦК на БКП, ръководен от Тодор Живков, за разрешение група партийни работници от КДС да посетят СССР, за да изучат опита на съветските партийни организации в КГБ.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов