|
Как ДС разобличава западни туристи с критики срещу социализма в НРБ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 09 Август 2018 08:53
Share

alt

Държавна сигурност е била безкомпромисна към всеки чужденец, за когото е установявала, че се отнася критично към социалистическия строй в Народна република България, строен от БКП.

Това разкрива архивен документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна справка относно: Провежданата идеологическа диверсия от граждани на капиталистически страни и противодействието на органите на ДС и е от 1966 г.

 В него са описани конкретни примери, при които ДС се е намесвала при случаи на засечена критика от страна на чужденци.

Така например английски журналист, който е посетил страната и е публикувай в Англия статии с „превратно съдържание икономическия и политически живот в НРБ” е разобличен с „подходяща” статия във вестник „Отечествен фронт”.

Холандски гражданин, който разпространявал слухове за държавните и партийни ръководители на ГДР и поощрявал гражданин от Източна Германия да избяга, е бил задържан, разобличен и изгонен от страната.

На австрийски гражданин, който след няколко посещения в България, е публикувал „гнусни статии против политиката на НРБ и СССР”, му е наложена забрана да влиза в страната.

Други западноевропейски граждани от ФРГ, Франция, Швейцария и други страни пък са изгонени, защото са пропагандирали западния начин на живот, а това според ДС било идеологическа диверсия.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и туризма” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов