|
Преди „възродителния процес” ДС отчита: В Смолянско има 11 сигнала за „националистическа дейност” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 07 Август 2018 08:50
Share

alt
Няколко години преди насилствената смяна на имената на турците в НРБ Държавна сигурност в тогавашния Смолянски окръг отчита минимална „националистическа дейност”, като за периода 1978-1979 г. докладва само за 11 сигнала по тази линия.

Това разкрива архивен документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна справка относно: Обстановката и работата на органите на Държавна сигурност по линиите „Мюсюлманско духовенство” и „Протурски национализъм” в Смолянски окръг за периода 1978-1979 г.

Той е адресиран до началника на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия в отговор на негово разпореждане до окръжните управления на МВР-ДС в страната за докладване на работата срещу мюсюлманското малцинство (desebg.com публикува преди дни този документ, а сега представя отговорите на различните окръжни управления до Шесто, б.а.).

В Окръжно управление на МВР-ДС Смолян отчитат 4 сигнала по линия на мюсюлманско духовенство, по които са профилактирани 9 лица за провеждане на религиозни обреди и пропагандиране на ислямска религия.

ДС в Смолян отчита, че към онзи момент – 1979 г. – в окръга има около 100 600 помаци (определяни от режима като помохамеданчани българи) и около 5000 турци с временно жителство.

В Смолянски окръг тогава има 52 джамийски настоятелства с 52 ходжи и 16 имами. ДС отчита, че около 600 души в окръга са смятани като „религиозни авторитети” – самозвани имами, низами, сюнетчии и др.

ДС тогава води едно дело за оперативно издирване, приключило с филтрация на обекта, както и 7 дела за оперативно наблюдение.
По линия на „Протурски национализъм” Смолянската Държавна сигурност отчита само 11 сигнала, от които 7 са изяснени. От тях две са прераснали в оперативни дела, 4 са приключили с профилактика на лицата, а едно дела е прекратено и лицето е изпратено на принудително лечение.

Заведени са 2 дела за оперативна разработка, 2 групови дела за оперативна разработка, 5 дела за оперативна проверка и 8 дела за оперативно наблюдение.

По линия на турския национализъм в Смолянската ДС е разполагала с 123 агенти и 27 доверени лица.

ДС отчита, че в Смолянски окръг няма лица с право на изселване освен три семейства от община Неделино, на които обаче не е разрешено да се изселят в Турция въпреки подадените от тях документи.

Държавна сигурност посочва, че в Смолянски окръг тогава работят 3328 учители, от които 145 са помаци и 4-ма турци. Повечето от тях са подкрепяли акцията на комунистическия режим по преименуването на мюсюлманите в Родопите през първата половина на 70-те години на миналия век.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията” – част 2 – Мюсюлманско изповедание и Католическа църква” на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов