|
ДС: Допуснахме слабости и грешки срещу селяните при колективизацията ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 06 Август 2018 11:55
Share

alt
Държавна сигурност е допуснала редица слабости и грешки в работата си срещу българските селяни при осъществяване на насилственото отнемане на земята.

За това признава самият репресивен апарат на БКП в строго секретен документ, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка: За състоянието на работата и допуснатите слабости, грешки и неразбирания от окръжните управления на ДС в страната.

Справката е адресирана до началника на отделение „А” (политическото разузнаване) в Първи отдел на Дирекция Държавна сигурност и е от април 1950 г.

В документа са представени данни за дейността на ДС срещу селячеството (така Държавна сигурност нарича работата по това направление, б.а.) в съществуващите тогава окръзи.

За Видински окръг е отбелязано, че повечето от селяните са зърнопроизводители, а в селата има „доста кулашки елемент”. Работата обаче срещу тях е определена като незадоволителна, а агентурата – крайно недостатъчна. Заедно с Врачански окръг тя е наброявала 172 секретни сътрудници.

В Плевенски окръг „работата по агентурно-оперативното обслужване е много слабо”, е отчела ДС и е добавила, че „не се работи достатъчно за насищането на селото с широк агентурно-информационен апарат”.

За Варненски окръг (тогава Сталински, прекръстен на името на съветския ръководител Сталин, б.а.) Държавна сигурност посочва, че информациите не дават цялостна представа за положението на селото. Там ДС разполага със 192 секретни сътрудници, но коментира, че тя не е достатъчна, за да „обезпечи правилното и цялостно провеждане на партийно-правителствените меропирятия”.

За Пловдивски окръг е отбелязано също, че агентурата не е достатъчна – 156 секретни сътрудници, а освен това не не водят никакви разработки.

Коренно различно е положение в Старозагорски окръг. Там агентурата по линия на селячеството е 710 секретни сътрудници. Критикуван е начина на отчитане на тази агентура.

В Бургаски окръг е подчертано, че ДС е допуснала да се развие масова просия, която се превърнала в нормално явление.

„Неразбирането на окръжните служби при Дирекция Държавна сигурност как да отчитат и да ръководят работата по линия на селячеството се дължи и на това, че тая работа не е изяснена и централно”, завършва справката.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов