|
„Враговете” на БКП сред техническата интелигенция в Русе ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Юли 2018 06:51
Share

alt
Държавна сигурност е водила по места на строг отчет всички онези представители на т. нар. техническа интелигенция, които комунистическият режим е смятал за „врагове” или са притежавали определени категория лица, към които се е отнасяла със завишено съмнение.

Такива хора са онези, които са завършили образование в западна държава, бивши собственици на индустриални предприятия, говорят срещу БКП, произхождат от буржоазни семейства  или са въдворявани в лагер.

Това разкрива архивен документ, отнасящ се за техническата интелигенция в бившия Русенски окръг в края на 50-те години, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка за наличие на техническа интелигенция в промишлеността и транспорта, вражеска дейност от страна на същата и състоянието на агентурно-оперативната работа из тая среда.

Документът е на Окръжно управление на МВР-ДС Русе от 1958 г. От него става ясно, че промишлените предприятия на окръга по това време са работили близо 300 инженери и 381 средни техници.

Повечето от тях са концентрирали в гр. Русе, а установеният „вражески контингент”  наброява 33 инженери и 37 средни техници. 11% от тях се водят на отчет.

В справката са посочени конкретни примери за местоработата и дейността на определени инженери, които ДС е наблюдавала.

Изразени са опасения, че някои от тях заемат ръководни длъжности в определени предприятия и от тях до голяма степен зависи „правилния ход на предприятието”.

Подчертано е, че оперативните работници трябва да имат „по-голяма задълбоченост и умение да следят за проявите и действията на обектите”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция” на Комисията по досиетата, 2015 г.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов