|
Самокритика в ДС: Незадоволителна е работата с агентурата ни в „Балкантурист” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 02 Юли 2018 19:10
Share

alt
Въпреки че Държавна сигурност е вербувала почти всички екскурзоводи в „Балкантурист” (държавното предприятие, отговарящо за туризма при комунизма, б.а.) в началото на 60-те години, репресивният апарат на БКП не е останал доволен от работата с тях.

Това разкриват архивни документи на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Състоянието на работата с агентурата и доверените връзки в „Балкантурист” от 1963 г.

 Към онзи период към държавното обединение, отговарящо за организирането на вътрешния и външния туризъм, са работили общо 15 екскурзоводи към групите от западните страни.

Сред тях Държавна сигурност е разполагала с 9 агенти и 5 доверителни връзки (ДВ). ДС обаче отчита, че съществуват редица слабости по пълноценното използване на агентурата.

Въпреки че изграденият агентурен апарат е с „добра езикова и политическа подготовка” получените агентурни сведения не отговарят на възможностите, е отчела самокритично ДС.

В документа са набелязани различни мероприятия за подобряване на работата. Първото от тях е оперативният работник от ДС в „Балкантурист” да вземе на лично ръководство всички агенти и ДВ.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов