|
Масово напускане на работници при комунизма заради ниски заплати ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 28 Юни 2018 17:42
Share

alt
И такива неща са се случвали по времето на комунистическия режим в България – масово напускане на работници заради ниско заплащане, но цензурата на БКП не е позволявала обществото да научава за подобни недоволства на тоталитарното управление.

Архивите на Държавна сигурност обаче позволяват до нас днес да достигат тези факти, крити от режима преди 1989 г. Сайтът desebg.com публикува един такъв документ онлайн, от който става ясно, че през юли 1981 г. в Държавно автомобилно предприятие (ДАП) „Автобусни превози” – Бургас са напуснали наведнъж 100 работници поради ниски заплати.

Документът представлява строго секретна информация №235 на Второ главно управление (ВГУ) на ДС (контраразузнаването) относно: Коментари за събитията в Полша и някои негативни явления у нас, произтичащи от тези събития.

От края на информацията е видно, че тя е адресирана до министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов, заместника му Григор Шопов и до Яковлев, най-вероятно ресорният съветски съветник на КГБ към ВГУ.

За това масово напускане на работници от транспорта в Бургас ДС докладва, че на проведеното профсъюзно събрание са „прозвучали мисли, че след като няма пари за по-високи заплати трябва да стане като в Полша, за да се извоюват съответните права”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанския живот и работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов