|
Червенков: Следствието на ДС е само и единствено орган на партията ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 27 Юни 2018 21:29
Share

alt

„Следственият апарат на Държавна сигурност не може да има друго ръководство извън партията и хората в него нямат нищо друго освен партийни интереси”. Това заявява секретарят на Политбюро на ЦК на БКП Вълко Червенков на среща с ръководството на следствения отдел на ДС през есента на 1949 г.

Това е малко преди монтирания политически процес срещу бившия вицепремиер Трайчо Костов, който през декември същата година е осъден на смърт и обесен като „враг с партиен билет” и англо-американски шпионин по искане на Кремъл, но всъщност се превръща трън в очите на Сталин за това, че се опитва да наложи търговска тайна в икономическите взаимоотношения с Москва.

Сайтът desebg.com публикува част от стенограмата, благодарение на която до нас днес достига разговора на Червенков с ръководството на следствието в Държавна сигурност.

От стенограмата се вижда императивния тон, който първият човек в БКП държи на следователите и бруталното подчинение на партията, който се иска от следствените работници, които трябва да изпълняват само и единствено заповедите на комунистическата върхушка.

По време на срещата Вълко Червенков очертава за пореден път, че ДС е „много важен и деликатен орган“, който не може да има друго ръководство извън комунистическата партия.

Подчертано е, че прочистването на партията от англо-американската агентура и самото бъдеще на партията зависят от ДС.

По думите на Червенков „работата няма да се свърши с процеса на Костов. Ние ще трябва да обновим целия държавен апарат и да направим сериозни изводи за нашата работа.“

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет” на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

alt

alt

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов