|
Държавна сигурност се „грижи” за интелигенцията ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 10 Юни 2018 21:10
Share

alt
Още преди през 1967 г. Секретариатът на ЦК на БКП да се разпореди да се създаде ново управление (Шесто) в Държавна сигурност за преследване на активната част от обществото по линия на влиянието на западната идеология и култура в ДС е съществувала структура, която е следяла художествено-творческата и научно-техническа интелигенция.

Нова разкриват архивите на репресивния апарат на БКП, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка за агентурно-оперативната работа от първо отделение на втори отдел на Трето управление на ДС (за борба с контрареволюцията) за първото тримесечие на 1961 г.  

Към онзи момент тази структура на ДС е разполагала с 18 агенти и се работи за придобиването на нови 21 агенти.

„Голямото болшинство от кандидатите знаят западни езици, имат връзки в чужбина (капиталистическия свят)... Произлизат от върховете на научните работници (академици, старши научни работници), от хората на изкуството (диригенти, артисти, писатели)”, се посочва в документа.

Един от агентите е използван за установяване на контакт в „изменник на родината” (политически емигрант, б.а.) в Белгия и за внедряване сред неговите близки.

Описана е работата с кандидатите за агенти (учени или творци, които ДС сама набелязва за вербуване, б.а.).

За този период отделението на ДС е разработвало общо 26 обекта, разпределени по различни видове дела – от лична активна разработка до общо наблюдателно дело и др.  

Получени са общо 18 сигнала и са преведени няколко комбинации за документира на „вражеска дейност”.

От справката става ясно, че въпорсната структура на ДС е натоварена с даване на становища по въпроса за разрешаването на лица от интелигенцията да пътуват в чужбина.

За отчетените три месеца от 1961 г. отделението е дало мнение за общо 293 души, от които 191 са пътували в капиталистически страни, а 102 в социалистически.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов