|
Да те наблюдава ДС след престой в лагера „Белене” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Юни 2018 10:06
Share

alt
Дори и да са преминали през ада на „Белене” комунистическият режим не се е предоверявал, че престоят там е променил възгледите на излезлите от концлагера лагеристи и Държавна сигурност е наблюдавала освободените противници на БКП.

Това разкриват архивни документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той се отнася до известния социалдемократ д-р Атанас Москов, който е неколкократно арестуван от ДС и разследван, вкаран е в лагера „Богданов дол”, а през първата половина на 50-те години на миналия век е въдворен и в лагера „Белене”.

Документът е строго секретно постановление относно: Откриване на наблюдателно дело на Атанас Симеонов Москов от гр. Севлиево по линия на „Бивши контрареволюционни елементи”.

Наблюдателното дело е открито от Комитета за Държавна сигурност – Габрово, в чийто район попада и Севлиево, където Москов е изолиран, след освобождаването от „Белене”.

В постановлението е описана дейността на д-р Москов до излизането му от лагера през 1953 г. и данните събрани от различни агенти на ДС за него в Севлиево.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и юриспруденцията 1944-1975” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов