|
И следствието на Държавна сигурност започнало да прилага физическо насилие... ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 14 Май 2018 04:11
Share

alt
Как е работила Държавна сигурност при подготовката на поръчкови политически съдебни процеси говорят архивните документи на самата ДС от периода, през който комунистическия режим търси врага и в своите редици (по съветски образец).

След осъждането на бившия вицепремиер Трай Костов на смърт през 1949 г. следствието към ДС е извадило сопата и е подкарано наред останалите заподозрени „трайчокостовисти”.

Сайтът desebg.com публикува онлайн едно от документалните свидетелства за насилствената и опорочена система в работата на ДС.

Той представлява справка на ДС относно: Процеса срещу Трайчо Костов и неговата група.

Разбира се, впоследствие за извращенията в следствената работа виновен се оказал тогавашния ръководител на следователите – Израел Зеев, който, както в архивите на ДС е посочено, е бил „известен с порочните си методи на работа и с прилагането на физическо насилие”.

В резултат на тези методи се е получило така, че по различните дела са събрани „хиляди страници от показания и други материали, получени от следствието, на които не, само че не може да се вярва, но и не се знае кое е истина по отношение на засечените лица“, е констатацията на висшестоящите от ДС.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет” 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов