|
Работник при социализма: С едната ръка дават, с другата взимат ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 10 Май 2018 22:03
Share

alt

„С едната ръка дават, с другата взимат. Дават ни сако, а ни взимат балтон. Какво става? Сега трябва да работим само за храната”. С тези думи инженерът Йордан Йорданов от елмонтажното управление в София е коментирал увеличението на цените, прието от комунистическия режим в последния ден от 1967 г.

Коментарът на инженера, както и други изразени от различни представители на обществото мнения достигат днес до нас от запазените архиви на Държавна сигурност.

Тя е следяла как народът възприема непопулярните мерки, взети без предупреждение от комунистическата власт.

В тази връзка МВР е изготвяло специален бюлетин, с който е информирало ръководните фактори в БКП. Един от тези бюлетини desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация №2 от министъра на вътрешните работи Дико Диков от 1968 г., а получателите му са Тодор Живков – първи секретар на БКП и министър-председател; Ангел Цанев – завеждат отдел „Военен” в ЦК; Ангел Солаков – председател на Комитета за Държавна сигурност.

„Правителството и партията честитиха на народа Новата 1968 година и му поднасят от сърце увеличение на цените” – това е един от анонимните лозунги, разпръснати по това време като реакция на един от скоковете на цените при комунизма.

Ученик коментирал, че „сега, щом завърша, не ми остава нищо, освен да бягам от България”.

Бивш служител на МВР и БКП пък заявил, че решенията били „в интерес само на големците, за да живеят по-добре”.

В кв. „Изток” на столицата военнослужещи изкупили тенекии със сирене и олио – характерна реакция на презапасяване при увеличение на цените по време на т. нар. социализъм.

Документът е включен в разширения вариант на сборника „Държавна сигурност, профсъюзите, стопанския живот и работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов