|
ДС: Не освобождавайте свещеници от лагера „Белене”! ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 12 Април 2018 13:25
Share

alt

Дори след смъртта на съветския диктатор Сталин през март 1953 г., когато и в НРБ започва освобождаването на въдворените по политически причини в концлагера „Белене”, МВР-ДС не е искала да бъдат освобождавани от лагера определени духовници, изолирани в него.

Това разкрива архивен документ, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява лично, строго поверително писмо на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков до първия секретар на Политбюро на ЦК на БКП и министър-председател Вълко Червенков от юли 1953 г.

Два месеца по-рано, на 10 май 1953 г. Светият синов избира Кирил за патриарх на БПЦ. След избора му той веднага се застъпва пред комунистическите власти за освобождаването на духовниците, въдворени в лагерите.

Вълко Червенков обаче не е склонен да се освободят всички и се разпорежда на МВР-ДС да му докладват поименно и тогава да прецени кой „заслужава” да бъде освободен.

В резултат на това министърът на вътрешните работи ген. Георги Цанков, който отговаря и за Държавна сигурност пише до Червенков кои свещеници не трябва да се освобождават.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията” – Българската православна църква 1944-1991, том 1, на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов