|
Следствието на Държавна сигурност като орган, ръководен от ЦК на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 25 Септември 2017 15:25
Share

alt

Необосновани арести на стотици хора, чиято вина впоследствие не е доказана, безцелни разпити и нарушен принцип на обективност – това са само част от нарушения в работата на следствения отдел на Държавна сигурност.

Те са признати от самата ДС в редица вътрешноведомствени документи, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителен доклад относно: Състоянието и работата на следствения отдел на ДС и другите следствени отделения от 1954 г.

В него е представена информация за процента на освободени граждани, които са били арестувани през предходната 1953 г. по региони.

Най-много освободени без доказване на вина са в Хасковско – 36% от задържаните, следвано от Бургаско – 33: и Плевенско – 31%.

През 1953 г. следствените органи са обект на пряка намеса от страна на Централния Комитет на БКП, ръководен от първия секретар на партията Вълко Червенков.

Строго поверителният документ е поредно свидетелство за тоталитарния механизъм, чрез който БКП е имала пълен контрол над репресивните органи, един от които е следствието.

През 1953 г. комунистическата върхушка извършва цялостна реорганизация на следствието и го централизира.

В документа са изброени всички допускани от следствените органи слабости, които са характерни за един от най-мрачните периоди на тоталитаризма в България, през който Червенков насажда сталиновия модел в управлението, в включително и в репресивната дейност на Държавна сигурност.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и следствието 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2016 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов