|
Наблюдение на контингента в ТЕЦ „Марица-Изток” от Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Септември 2017 09:55
Share

alt

На сто процента Държавна сигурност е обезпечила т. нар. вражески контингент в ТЕЦ „Марица-Изток” – Раднево в началото на 70-те години на миналия век.

ДС се е опасявала от вражеска дейност в предприятията в енергийния сектор, поради което следяла работниците, за които е установила данни, причисляващи ги към този контингент.

Това разкрива архивен документ на ДС от 1970 г., който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна справка за работата по установяването на контингента и неговото наблюдение в комплекса Марица-Изток Раднево при Окръжно управление на МВР – Стара Загора.

От нея става ясно, че вражеския контингент е изчисле на 89 души, от които мнозинство представляват представители на бившата земеделска опозиция (БЗО) – 53 души. В ТЕЦ „Марица-Изток” са работили още бивши царски офицери, хора, разкрити при опит да осъществят бягство от НРБ, представител на бившите хора и дори духовник.

Общо 13 работници са водени на оперативен отчен, а останалите 76 работници са водени на списъчен отчет. Среду един работник е водено дело за оперативна разработка, а срещу 12 души от БЗО са водени дела за оперативно наблюдение (ДОН).

„Из средата на вражеския контингент няма крупни политически, които да са в състояние да бъдат център на активна вражеска дейност при по-особена политическа обстановка”, е посочено в справката.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и българската енергетика 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2016 г.

 

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов