|
Из опита на школата на КГБ – с любов ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Септември 2017 07:18
Share

alt
Школата на Държавна сигурност в София е ползвала опита на школата на по-големия „брат” – школата на съветския КГБ, като за това преподаватели от ВСШ „Г. Димитров” са изучавали постиженията на чекистите в Москва.

Това разкриват архивни документи на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретен доклад от група работници от школа „Г. Димитров” – КДС относно: Изученият опит в работата на Висшата школа на КГБ „Ф. Е. Дзержински”, школата на КГБ в Киев и Висшата школа на МООП за времето от 2 ноември – 6 декември 1965 г.

В документа е подчертан „топлия прием”, оказан на българската група, която основно е работил в школата на КГБ в Москва, а в останалите две школи е била за по 3-4 дни.

Още в началото на изложението за посещението е отбелязано изучаването на партийните документи на КПСС от страна на школите на КГБ.

В два от факултетите на основната школа на КГБ в Москва – езиковият и този на военното контраразузнаване – се обучават младежи курсанти.

„Набират се съвместно с кадри от местните органи из състава на комунисти, комсомолци, имащи производствен опит, завършили средно образование и военната си служба”, е посочено в доклада. В него подробно е разгледан учебния процес в школата на КГБ.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ВСШ „Георги Димитров” – МВР, факултет ДС 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2016 г. в обем на 17 страници (без направените предложения накрая).

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов