|
Партийно-политическата подготовка в Гранични войски ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 06 Септември 2017 12:27
Share

alt
По време на тоталитарното управление на БКП режимът е изисквал в Държавна сигурност да се води непрекъсната политическа подготовка, която е била по-важна от оперативната. Този подход се е отнасял и в пълна сила за Гранични войски.

Сайтът desebg.com публикува един такъв документ онлайн, който представлява строго секретна справка относно: Изпълнението на решението на Политбюро на ЦК на БКП от 10 май 1951 г. То се отнася до преустройството на Управление „Гранични войски”, в чиято основа е засилване на партийно-политическата работа и е от министъра на вътрешните работи по това време ген. Георги Цанков.

В документа си изложени предприетите в тази насока мероприятия. Едно от тях е реорганизация на политическите секции в отрядите на политически отдели.

За началници на същите са назначени най-подготвените политически офицери. В отрядите, където не е имало назначени заместник-командири по политическата част (ЗКПЧ), са назначени съответни офицери на такава длъжност.

В заставите са изградени гранични клубове, а в тях Димитровски стаи, в които се е провеждало политическото възпитание и обучение на войниците граничари.

От строго секретната справка става ясно, че не са достигнали финансови средства за създаване на Димитровски стаи във всеки един отряд, въпреки че политическият отдел в Управление „Гранични войски” е разполагал с бюджет 11 млн. лв.

С редица кадрови назначения партийния апарат в Граничните войски за 1951 г. е бил попълнен на 92%.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и гранични войски” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов