|
МВР след 9 септември 1944: Властта е в ръцете на изпитани другари с революционни методи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 04 Септември 2017 19:23
Share

alt
„В политическо отношение има известно несъответствие между това, което се върши долу и онова, което се препоръчва отгоре. Навсякъде в околиите властта е взета здраво от ОФ и се намира в ръцете на изпитани другари, които действат енергично и с готовност за понасяне на отговорност за понасяне на отговорности при революционните методи за решаване на някои проблеми”.

Това е записано в доклад на Софийската областна дирекция на МВР за състоянието на областта в периода 10-15 септември 1944 г.

Документът е адресиран до министъра на вътрешните работи Антон Югов (БКП) и е едно от рядко запазените свидетелства за случващото се след Деветосептемврийския преврат, с който комунистическата партия влиза във властта.

Описани са случаи на превземане на полицейски участъци в Софийска област, както и населените места, в които създадената на 10 септември 1944 г. милиция действа организирано.

Има и такива райони като Самоков, където милицията изпитва недостиг на кадри поради арестите на бивши министри в Чамкория.

Директор на Софийската областна дирекция на МВР подчертава, че „противодействие и реакция не се забелязва никъде” и обяснява това с очакването на новото политическо състояние в България.

В същото време той отправя известен укор към висшата власт с думите: „Тенденцията от горе обаче е такава, че прави известни задръжки и буди надеждите на известни слоеве за запазване на досегашното им положение”.

Документът е в включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и промените в България септември 1944 – декември 1947” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов