|
Политическата работа в ДС – революционното жило на кадрите ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Август 2017 18:46
Share

alt
Политическата и възпитателната работа сред служителите на МВР трябва да е онова революционно жило, което да изгражда и създава все по-високо дисциплинирани, кристално чисти с чувство на голяма отговорност служители, верни и предани на Партията, на Съветския съюз и другаря Сталин.

Коренната промяна в политическата работа в МВР-ДС е главното предложение на министъра на вътрешните работи ген. Георги Цанков до Политбюро на ЦК на БКП през 1951 г.

Документът, който desebg.com публикува онлайн, илюстрира стремежът за пълен в един от най-мрачните периоди на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия – началото на 50-те години, когато тогавашният партиен и държавен ръководител е Вълчо Червенков, налагащ пълната съветизация на България с репресивните методи на Сталин.

В писмото на ген. Цанков са признати „антипартийните методи и извращения” в работата на МВР и Държавна сигурност в този период.

„Има редица случаи на злоупотреба със служебното положение, на лоши прояви от морално-битов характер, на грубо и бездушно отношение към населението”, е посочено в писмото на министъра на вътрешните работи до висшето партийно ръководство.

В него са направено и конкретни предложения на партиен надзор над работата в МВР-ДС, както и ролята и мястото на партийните комитети и секретари в репресивната машина на БКП.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

alt

alt

 alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов