|
Извращенията на следствието в Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Август 2017 22:30
Share

alt

В политическото „правосъдие” по времето на комунизма следствието в Държавна сигурност е утвърден орган за изтръгване на показания по насилствен начин и успешното монтиране на политически съдебни процеси срещу противници на тоталитарната комунистическа власт.

За тези крайни средства на следствието в ДС, въведени по съветски образец под надзора на съветските съветници в България след 9 септември 1944 г., свидетелстват множество архивни документи.

В тях самата Държавна сигурност признава за работата с „неправилни методи”, като определя допуснатите слабости като „извращенията в следствието”.

Сайтът desebg.com публикува един такъв документ, който представлява доклад за състоянието на следствената работа на VII отдел и следствените отделения по окръзи от 1951 г.

В него е посочено, че следствените органи не са се научили да установяват действителни факти и да осигуряват истинност на фактите на „вражеската дейност” на съответните разследвани лица.

Подчертано е, че е практика следствени дела да се водят по 3-4 години. Дела, образувани по 1-2 агентурни донесения, са се оказали неверни.

Описани редица конкретни примери на следствени дела, по които са допуснати различни пропуски и слабости, а някои следователи са се превърнали в "най-груби разпитвачи". Обяснено е как през 1951 г. в следствието са изпратени партийни кадри, за да "изрежат гнилото" от следствената работа.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и следствието 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2016 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Коментари 

 
0 #1 Марио Дичев 2017-08-26 08:13
Това че е имало изстъпления и извращения по време на"комунизма в следствията на ДС" не е нищо ново.Още от античността при разпитите на "обвинените в измяна към родината и Владетелят" са били прилагани такива "методики",че извергите в "тайните ни служби" са били първолачета в сравнение с инквизиторите,"водещи делата срещу"враговете на държавата".
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов