|
Как в едно шуменско село масово са напуснали ТКЗС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Август 2017 18:23
Share

alt
Съпротивата срещу насилственото отнемане на земята на българите от страна на тоталитарното управление на БКП се е изразявала и в масово напускане на трудовокооперативните земеделски стопанства (ТКЗС), създавани през втората половина на 40-те години по съветски образец.

Това разкриват архиви документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява специално съобщение, подписано от помощник-министър на вътрешните работи (зам.-министър, б.а.), относно: масово подаване на заявление за напускане на ТКЗС в село Овчарово, Коларовградско (Шуменско, б.а.).

В него се описва масовото напускане на ТКЗС в шуменското село (днес то е в област Добрич, б.а.) в края на 1950 г.

Посочено е, че само за два дни са подадени 110 заявления за напускане.

Обяснено е, че при масовизацията в земеделското стопанство в селото са били допуснати „николапетковисти, лулчевиски и други вражески на народната власт елементи”. С напускането е започнал и друг процес – кражба на добитък от оборите.

„Случаят в село Овчарово се отразява и на околните села. В село Вехтово за един ден са подадени 65 заявления”, е отбелязано в документа.

В него са изброени подбудителите, според МВР-ДС, на напускането на ТКЗТ-то в Овчарово. Сред тях са николапетковисти, свещеник и дори бивш член на БКП.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt 

 

Коментари 

 
0 #1 Марио Дичев 2017-08-24 15:44
На това се казва борбен възрожденски дух!От османското робство,до комунистическат а ангария,на която са били подложени нашите предшественици, подобна смела постъпка е достойна за възхищение.В книгата на руският автор-дисидент Игор Бунич"Златото на Партията"имаше описано разграбването на земята в селата в "революционна Русия,и умишленото предизвикване на "гражданска война" от страна на болшевиките,в която били въвлечени и селяните,и окупаторите "Ленинци-Сталинисти".Препоръчвам книгата както на всички демократи,които са съпричастни със съдбите на изстрадалите през гнетът на червените еничари и спахии,които са поробвали страната ни,така и на всички заинтересувани от механизмите за съветизацията в Русия,разказани от първо лице от авторът,живял в двете "епохи"-"комунизъм",и "пост комунизъм"
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов