|
Как комунистическият режим е опитвал да спре създадената от него черна търговия с валута ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 24 Юли 2017 19:28
Share

alt
По времето на тоталитарното управление на БКП гражданите не са могли свободно да купуват западна валута, която е дефицит и за самата комунистическа държава през цялото ѝ съществуване.

Забраната на режима за свободна обмен на западна валута ражда черна борса, която макар и да не е в някакви значителни размери е явление, с което властта прави безуспешни опити да се справи.

И няма как, защото всеки, който по някакъв начин е имал възможност да мине през иглените уши на Държавна сигурност, за да пътува на Запад, е търсил начин да закупи американски долари или западногермански марки.

Тази одисея, която българите трябва да преживеят, за да се сдобият със заветната валута, е описана в архивите на МВР-ДС.

В началото на 60-те години на ХХ век режимът се опитва да спре нелегалната търговия с валута и други ценности. За това комунистическото правителство издава специално постановление, а органите на МВР следва да го изпълнят.

За тази цел през 1961 г. директорът на Народната милиция изпраща специално окръжно №11590 за изпълнение на министерското постановление за пресичане на търговията с валута от български граждани, пътуващи в чужбина, документ, който desebg.com публикува онлайн.

Репресивният апарат на БКП се опитва да спре черната търговия, която самият режим е създал, със забранителни мерки и преследване на хората, които са замесени в спекулациите.

Указанията към окръжните управления на МВР-ДС в страната са спуснати от зам.-министъра на вътрешните работи ген. Григор Шопов.

На първо място е наложена забрана за пътуване в чужбина на хора, определени от ДС като „недобросъвестни граждани” или такива, за които има сигнали, че се занимават с черна валутна търговия.

Указано е милицията да влезе във връзка с клоновете на „Балкантурист” по места и да изискват държавният монополист за извършването на задгранични екскурзии да предупреждава гражданите за последствията от извършването на валутни престъпления.

На последно място е въведено подписването на декларации при получаване на задграничните паспорти от граждани, които пътуват на Запад по частен път.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt 

 

Коментари 

 
-1 #1 МариоДичев 2017-07-25 18:38
Каква е разликата между пиратите,мафият а и "комунистите"?Никаква разлика няма между трите уродливи явления на алчността на шепа главорези,превз ели цялото общество на абордаж,чрез подкупи или даването на постове на техните от бандитската олигархия.Казано с други думи става въпрос за завземане чрез престъпна дейност.И ако сравните черното знаме на легендарните пирати от старите романи и филми,и червеният флаг на "болшевиките" ще видите потресаващи прилики.Същото е валидно и за знамето на нацистите като кръстосана символика.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов