|
МВР-ДС разкрива престъпността сред учениците при социализма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 15 Юни 2017 21:05
Share

alt
Един от митовете, който подхранва носталгията по режима на БКП е, че не е имало престъпност, но документите от архива на Държавна сигурност категорично опровергават подобни твърдения.

МВР-ДС е криело истинската картина до 1989 г., но в същото време е водило точна статистика за престъпността, дори сред подрастващото поколение.

Сайтът desebg.com публикува онлайн един от тези документи, които осветляват реалното състояние на проблема с престъпността сред учащите.

Той представлява строго секретна справка за състоянието на престъпността сред учащите се през 1979 и 1980 г.

Въпреки че компартията определя младото поколение като онази част от народа, в която „характерите черти на социалистическото възпитание са най-ярко изразени”, МВР-ДС признава за съществени пропуски.

Репресивният апарат на БКП посочва, че „един от сериозните проблеми при осъществяване на комунистическото възпитание на младото поколение е борбата срещу престъпленията и другите противообществени прояви, извършвани от младежта”.

Отчетено е, че през 1979, т.е. десет години преди краха на тоталитарната комунистическа система 1471 учащи са извършели престъпления. Тази цифра за 1976 г. е по-висока – 1646 души.

Статистиката показва, че въпреки намалението данните за 1979 г. са изравнени с тези за 1975 г.

От общия брой на извършените криминални престъпления в НРБ през отчетената 1979 г. делът на учащите е 5,7 процента. Общият брой престъпления за същата година е 26 000.

По-висок процент е отчетен в следните райони на страната – Габрово, София, Велико Търново и Враца.

Трите основни престъпления, в които участват учащите са кражбите на лично и обществено имущество, както и противозаконно отнемане на моторни превозни средства.

Един от изводите, които МВР-ДС прави, е, че въпреки някои отделни снижения „престъпността и другите противообществени прояви сред учащите се не показват ясна тенденция на намаление”.

След краха на тоталитарната диктатура през 1989 г. МВР спира да крие явлението детска престъпност, като статистиката за нея става публична.

Документът е публикуван в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и образованието 1944-1989” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Коментари 

 
+1 #1 МариоДичев 2017-06-17 19:02
Като става дума за учащите се през "комунизма",псевдо менторите от тогавашното Просветно Министерство са били слаби ученици във всички области от образованието,и същевременно са били "добри ученици" в "изучаването на болшевизма" и на"методиките" за внасяне на престъпна ксенофобия и на прикрита политическа разложителна тенденция,описа на подробно в есето на Георги Марков"Великият Содом и Гомор".А най-циничното е,че най-отявлените буквално и преносно казано гейове и сатири са поучавали младите да са се пазели при сексуалните си забежки,а самите те са били заразени и с полово предавани болести от своите извънбрачни завоевания,и с партийният щам на наследствената болест червено течение.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов