|
Пет управления на ДС не са успели да обезвредят радиостанцията на българската съпротива – „Горянин” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 15 Април 2017 18:31
Share

alt
През втората половина на ХХ век ръководството на МВР-ДС констатира, че работата по разкриването и обезвреждането на радиостанция „Горянин” е не е резултатна и е впрегнала силите на общо пет централни управления на Държавна сигурност в неутрализирането на радиостанцията на българското съпротивително движение.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретно предложение относно: Съвместните мероприятия, които следва да се провеждат от поделенията на ДС по разкриването на източниците на радио „Горянин”.

Той е от 1958 г. и е подписан от зам.-министъра на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов.

С него се предлага по разкриването на радиостанцията да работят Първо управление на ДС (разузнаването, Второ управление на ДС (контраразузнаването), Трето управление на ДС за борба с контрареволюцията (политическата полиция), Четвърто управление на ДС (техническото) и Пето управление на ДС (военното контраразузнаване).

Дотогава по радиостанцията на горяните е работило само Второ управление на ДС. Към петте управления е прибавен и един специален самостоятелен отдел на ДС.

В строго секретното предложение е подчертано значението на анализа на дейността на „Горянин”, от който да се изградят правдоподобни хипотези за начините, по които радиостанцията събира информация за положението в НРБ.

Тогавашният министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков е поставил резолюция, с която указва предложението да се обсъди на съвещание по ДС и да му се доложи окончателния вид.

Радиостанция „Горянин”, известна още като „Гласът на българската съпротива” излъчва предавания от 1951 г. до 1962 г., и над 10 години е сериозен проблем за комунистическия режим в НРБ и Държавна сигурност с агитацията си против съветизацията на България, опитите за координиране на съпротивата на горянското движение в страната и цялостното информиране на свободолюбивите българи в този период.

МВР-ДС хвърля сериозни усилия да попречи на излъчванията на радио „Горянин”, но не успява. ДС стига само до локализиране на мястото на излъчванията – околностите на Атина, Гърция.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции” на Комисията по досиетата, 2014 г.

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов