|
Гранични войски признават: Слабо пазим границата ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 10 Януари 2017 21:29
Share

alt
Твърденията, че охраната на българската граница при комунизма е била на нужното ниво се оказват силно преувеличени, а архивите на Държавна сигурност разкриват точно обратното. Сайтът desebg.com публикува онлайн един от документите, които показват редица слабости, грешки и пропуски по охраната на държавната граница.

Силно критичният документ представлява личен, строго поверителен доклад до министъра на вътрешните работи (Георги Цанков) относно: Причините за слабото охраняване на границата и предложение за подобряване на същото.

Докладът е изготвен от отдел „Инспекторат” на МВР и е от края на 1951 г. В него са изброени на 7 страници редица слабости.

„Щабът и отделите на Управление „Гранични войски (УГВ) не са станали действителни органи за управление и ръководство на войските. В повечето случаи щабът вместо да управлява и ръководи охраната на границата, се задоволява да регистрира събитията и да се влачи в опашката им”, е посочено още в началото на доклада.

Подчертано е, че ръководството на Гранични начело с ген. Йонко Панов проявяват известен либерализъм, което се отразява на своевременното изпълнение на заповедите им.

Като слаба е оценена работата на политическите отдели. Слаба е и възпитателната работа в гранични войски. „Партийните организации не са осигурили авангардната роля на комунистите”, се казва още в доклада.

Агентурно-оперативната работа в Гранични войски и Държавна сигурност по границата не може своевременно да обезпечи с необходими данни за подготовката на нарушения. „Тая слабост е основна причина за изтощаването, често пъти в безрезултатно постоянно бягане на войниците и офицерите по физическото охраняване на границата”, е следващата констатация.

Оказва се, че голяма част от нарядите по границата се водят лошо. „Войсковият порядък и дисциплината са на ниско ниво”, е посочено в документа.

Описани са редица пропуски в осигуряването на облекло на граничарите, храна и продоволствие.

Докладът завършва с конкретни изводи от слабата работа и охрана по границата и предложения за отстраняването им.

Документът е включен в разширения вариант на сборника „Държавна сигурност и гранични войски” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов