|
Авакум Захов срещу Джеймс Бонд = един уволнен дипломат ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 08 Януари 2017 21:36
Share

alt
В средата на 60-те години на ХХ век е направен неуспешен опит на британския супершпионин Джеймс Бонд да бъде противопоставен българският офицер от Държавна сигурност Авакум Захов – литературен герой в поредица от романи на писателя Андрей Гуляшки. Идеята стига до Англия, където през 1965 г. българският писател от периода на социализма е поканен да бъде обсъдена възможността книгата му да бъде издадена на английски и филмирана.

За да предпази Гуляшки от евентуална британска идеологическа диверсия ДС командирова с него на острова действителен щатен служител от Комитета за Държавна сигурност – офицерът Костадин Кюлюмов, бъдещ зам.-началник на Шесто управление на ДС, известен сред писателските среди със своите литературни амбиции без покритие.

До английско издание и филмиране на творба на Гуляшки за Авакум Захов срещу Джеймс Бонд така и не се стига. Гуляшки издава роман под заглавието „Срещу 007” през 1966 г., а по това време романите на писателя Йън Флеминг за Джеймс Бонд вече са поредица, като главната роля по това време се играе от актьора Шон Конъри.

Всесилната ДС обаче не се е шегувала и набързо е уволнила дипломат от българското посолство в Лондон, който си позволил да задава въпроси за персоната на Кюлюмов и е бил на път да го разконспирира като човек на Държавна сигурност, а случаят достига до Секретариата на ЦК на БКП.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна докладна записка от председателя на Комитета за Държавна сигурност (КДС) ген. Ангел Солаков до Секретариата на ЦК на БКП от 1965 г.

В нея е докладвано за посещението на Андрей Гуляшки в Лондон и командироването на Кюлюмов, чията задача като служител на ДС е да не допусне английските контраразузнавателни органи да „обработват” българския писател, придружен от поета и преводач Стефан Гечев.

Солаков описва и действията на първия секретар на посолството на НРБ в Лондон Пейо Бозев и засиления интерес, който той проявява към персоната на Кюлюмов.

След пристигането на българската група в Лондон, според началника на КДС, дипломатът е „провеждал с нищо необяснима линия на изолация на Кюлюмов”. Това станало още с пристигането на летището, настаняването на Гуляшки в отделен хотел, а така и също в организиране на срещи само с него с британските издатели и журналисти.

„С тези свои действия Бозов е разкрил принадлежността на Кюлюмов към органите на КДС, като дал основания да се счита, че същият е бил изпратен със специални задачи”, пише ген. Солаков до Секретариата на ЦК и предлага дипломатът да бъде отзован и наказан по партийна линия.

Документът е включен в разширения вариант на сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов