|
МВР
ДС: След 9 септември 1944 г. ромите с радост преминаха към ОФ, искат живот като в СССР ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 10 Февруари 2019 20:36
Share

alt
„С идването на 9-ти септември 1944 г. самочувствието на циганите се повдигна и те с радост минаха на страната на ОФ властта. Циганите искат да уредят живота си така, както направиха техните братя в СССР”.

Това е записано в един от първите документи на Държавна сигурност за циганското малцинство в България, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява справка относно циганското население в страната от 1947 г.

В нея се съдържа информация произхода и разселението на ромите, техните занаяти и обществено-социална им уредба.

Представени са и данни за броя и местоположението им по области, както и занаятите, които практикуват тези от тях, които водят уседнал начин на живот.

продължава>
 
Масовият селски бунт в Кулско: БКП ни тормози с ангария и принудително записване в ТКЗС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Февруари 2019 20:20
Share

alt

С масови арести, побой, принудителен физически труд и други извращения местните партийни функционери в Кулска околия са принуждавали селяните да се записват в пропагандираните от БКП трудово-кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС) в началото на 50-те години на ХХ век, а специална партийна комисията е констатирала в доклад насилствени методи.

Това разкрива доклад относно: Грубите извращения на партийната и правителствена политика в Кулска околия, който се съхранява в архива на ДС и desebg.com публикува онлайн.

Той е от месец март 1951 г. веднага след масовата селска съпротива в Кулско срещу властта, проявила се в предходния месец февруари същата година.

Комисията включва инспектор от ЦК на БКП, началник от политическия отдел на Гранични войски и главен инспектор от Дирекция Държавна сигурност.

продължава>
 
„Братска помощ” близо до Венецуела: Как ДС въоръжи над 4000 сандинисти в Никарагуа ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 08 Февруари 2019 22:06
Share

alt
Българската Държавна сигурност е оказала най-голяма оръжейна и материална помощ в подкрепа взелия властта в Никарагуа Сандинистски фронт за национално освобождение в Никарагуа през 1979 г., чиито действия са възприети от Кремъл като извършване на социалистическа революция в една от страните Централна Америка.

Репресивният апарат на БКП още на първоначалния етап е въоръжил над 4000 сандинисти, преди такива стъпки да направи КГБ, а материалната помощ, оказана от комунистическия режим в София на Манагуа, се е определяла лично от оглавявания от Тодор Живков Секретариат на ЦК на БКП.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка относно: Проведено в Берлин съвещание по въпроса за оказване на помощ на органите на МВР на република Никарагуа.

Документът е от май 1980 г. и е изготвен от зам.-началника на Първо главно управление на ДС Благой Плачков като е адресиран до министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов.

продължава>
 
ДС тараши манастири, конфискува църковна литература, заплаха за режима ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Февруари 2019 22:21
Share

alt
През 50-те години на миналия век Държавна сигурност е извършила редица претърсвания на манастири в страната, за да изземва и конфискува църковна литература, която е смяната за заплаха за комунистическия режим в страната.

Това разкриват архивни документи на репресивния апарат на БКП, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Иззетата инкриминирана литература от православните църкви в Старозагорски окръг.

От него се разбира, че по агентурен път ДС е установила, че в много от манастирите се съхранява литература, която режимът удобно определя като „фашистка” и е предприела акции по претърсване на духовните средища, откриването и изземването ѝ.

продължава>
 
ДС: Политически опасните лица не може да ги съдим, изпращаме ги в ТВО ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 04 Февруари 2019 18:43
Share

alt

Комунистическият режим е осъзнавал много добре, че не може да осъди редица свои противници по политически причини и затова ги е изпращал без съд и присъда в трудово-възпитателни общежития (ТВО, лагери).

Това се разбира от документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителна записка до Политбюро на ЦК на БКП от Георги Цанков, министър на вътрешните работи, относно: одобряване решение и инструкция за реда и изпращането в ТВО политически опасни лица, които не могат да бъдат съдени по обикновения ред от месец май 1951 г.

В нея министър Цанков посочва, че има определена категория „бивши хора” от полицията, съда, прокуратурата, буржоазните парии, които „не могат да бъдат съдени по обикновения ред поради политически, оперативни или други съображения”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 82
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов