|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сагата с дипломатите
Цачева: Категорично „не” на агентите на ДС в дипломацията. Радев като „ГОЦЕ” ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Петък, 11 Ноември 2016 03:30
Share

alt
Кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева зае категорична позиция за недопускането на назначения в българската дипломация на сътрудници на тоталитарните комунистически служби, за разлика от позицията на кандидата, подкрепян от БСП, Румен Радев.

Това стана ясно снощи (10 ноември 2016 г.) по време на дебата между двамата по БНТ. В серията от въпроси към тях беше включен и този: „Посланически назначения от ДС”, тъй като той пряко засяга президентските правомощия.

Цецка Цачева отговори: „Категорично не. Ще продължа практиката на президента Плевнелиев. Има държави, в които те не се приемат добре”.

Румен Радев заяви: „Ние първо трябва да гледаме българските граждани. Познавам хора, които са рискували живота си и са работили за България, те не са доносници. Тези хора бяха незаслужено низвергнати. Мисля, че те са достойни българи и към всеки трябва да се постъпва индивидуално”.

продължава>
 
Вигенин се опитва да пробута агент на ДС в дипломацията на Европейския съюз ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 07 Февруари 2014 14:19
Share

alt
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е предложил на върховния представител по външна политика на Европейския съюз Катрин Аштън да назначи дипломатът с агентурно минало в ДС Бранимир Радев  за специален представител на общността за Южен Кавказ и кризата в Грузия, съобщи Медиапул. 62-годишният Радев, който през 2008 г. по време на тройната коалиция с указ на президента Георги Първанов е назначен за посланик в Тбилиси, е с принадлежност към репресивния апарат на БКП.

През 2010 г. комисията по досиетата обявява името му при проверката на дипломатите. Бранимир Радев (1952) е разкрит като осведомител под псевдонима „НАКЕВ” на Трето управление на ДС – (военното контраразузнаване) от 1971 г., когато е 19-годишен и е отслужвал казармата. След това през 1982 г. е превербуван от Първо главно управление на ДС (разузнаването) по същия псевдоним.

продължава>
 
Кои агенти върна Вигенин в Министерството на външните работи ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 30 Декември 2013 15:58
Share

alt
Миналата седмица по време на отчета си за 6-те месеца откакто е на поста министър на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че „досиетата” са затворени в МВнР и „разделението и конфликтите по тази тема в министерството вече са преодолени”.

Още със стъпването си в МВнР в края на май 2013 г. Вигенин обяви желанието да реабилитира сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби в дипломацията. Намерението му обаче беше бързо охладено от президента Росен Плевнелиев, който заяви, че няма намерение да подписва укази за назначаване на посланици с досиетата и по този начин блокира реставрацията, готвена от новите управляващи.

На Кристиан Вигенин не му остана нищо друго освен да се задоволи с връщането на една дузина агенти на ръководни постове в МВнР, за които не се изисква указ на президента. Освен на най-висшата дипломатическа длъжност в министерството – постоянен секретар, на която назначи агентът на Първо главно управление на ДС Георги Димитров (виж досието му тук), чиято атестация, дадена му от разузнаването в миналото е достатъчно критична, Вигенин назначи още куп сътрудници на ДС и на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА на различни ключови дирекции в Министерството на външните работи.

продължава>
 
Вигенин „затворил” темата за досиетата в Министерството на външните работи ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Петък, 20 Декември 2013 12:55
Share

alt

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който още в началото на кабинета Орешарски имаше огромно желание да назначава за посланици сътрудници на комунистическите служби, политика, спряна по времето на правителството на ГЕРБ, заяви в сряда, че „разделението и конфликтите по тази тема в министерството вече са преодолени”.

Това той направи по време на своеобразен отчет преди празниците за шестмесечната си дейност начело на МВнР

Вигенин коментира, че досиетата вече не са водеща тема и първият въпрос не е „кой е с досие”. Той припомни, че има неформално споразумение с президента Росен Плевнелиев да не предлага кадри на бившите служби за посланици.

За сметка на това министърът на външните работи обаче даде възможност на голяма група посланици, сътрудници на комунистическите тайни служби, да оглавят ключови дирекции в МВнР.

продължава>
 
Вигенин назначи агент на ДС на ключов пост в Министерството на външните работи ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Юни 2013 15:29
Share

alt
Със заповед на министър на външните работи Кристиан Вигенин за постоянен секретар в Министерството на външните работи (МВнР) е назначен Георги Димитров, разкрит като сътрудник на бившата Държавна сигурност.

 Постоянният секретар е най-висшата кадрова длъжност в МВнР и той отговаря за кариерното развитие на българските дипломати. Димитров е назначен от Вигенин на този пост в неделя по време на разгара на антиправителствените демонстрации срещу кабинета Орешарски. Сайтът desebg.com научи за назначението от два независими един от друг източници, то не е оповестено официално. На въпрос от desebg.com за потвърждение на новината от дирекция „Информация и ситуационен център” на МВнР заявиха, че не са оторизирани да правят това и могат само да предадат по каналния ред запитването на сайта. До публикуване на информацията няколко часа по-късно от МВнР отговор така и не беше получен.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 11
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов