|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коалиция на гражданите
Запалиха църквата на отец Кортези в Белене на връх рождения му ден ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Събота, 01 Април 2017 17:41
Share

alt
Католическата църква „Рождение на Блажена Дева Мария“ в гр. Белене, в която служи италианският свещеник Паоло Кортези, известен с грижата си за паметта на жертвите от комунизма, беше подпалена в петък привечер (31 март 2017 г.) като пожарът е опустошил помещение, в което се палят свещи и една стая, намираща се над него.

„Димът от пожара е забелязан от съсед, живеещ до църквата, който е известил пожарната и само бързата ѝ намеса е предотвратила опожаряването на цялата църква, съобщи пред desebg.com Михаил Маринов от фондация „Остров Белене”.

Новината за палежа беше разгласена днес в медиите, но нито една от тях не посочи, че палежът съвпада (случайно или не) с рождения ден на отец Паоло Кортези. Роденият на 31 март 1974 г. в Бергамо, Италия, католически свещеник вчера навърши 43 години.

продължава>
 
Кой и откъде даде своята подкрепа за отец Кортези и връщането му в България ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Март 2017 12:29
Share

alt
Откритата от фондация „Истина и памет” в неделя (12 март 2017 г.) петиция в подкрепа на свещеника Паоло Кортези и неговото завръщане в България продължава да трупа подписи след неговото принудително напускане на България в резултат на разразилия се скандал с опита му да приюти едно сирийско семейство с официален бежански статут.

Петицията показва, че свещеникът, който се грижи за паметта на жертвите на комунизма, получава изключително широк спектър обществена подкрепа – от студенти, пенсионери, работници и хора, заети с производствена дейност, през учители и университетски преподаватели, историци, журналисти, държавни служители и научни работници, лекари, до интелектуалци, представители на различни религиозни общности и политици, както от страната, така и в Европейския парламент.

продължава>
 
Орденът на пасионистите застана зад отец Кортези ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Март 2017 11:11
Share

alt
Орденът на пасионистите (страдалци господни), към който принадлежи свещеникът Паоло Кортези, застана в подкрепа на своя монах.

Това стана ясно от разпространената късно във вторник (14 март 2017 г.) официална позиция на отец Луиджи Ванинети, Провинциален Настоятел на Паоло Кортези.

В изявлението, публикувано в сайта на Културен дом „Евгений Босилков – Белене”, настоятелят на отец Кортези посочва, че младият свещеник „има цялата ни подкрепа и солидарност”.

продължава>
 
Петицията в подкрепа на отец Кортези е внесена при папския нунций ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 14 Март 2017 20:01
Share

alt
Петицията в подкрепа и защита на служещия в гр. Белене енорийски свещеник Паоло Кортези днес бе внесена в Апостолическата нунциатура в София.

Документът се представя на вниманието на извънредния и пълномощен посланик на Светия престол в България Н.В. Пр. монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари. С него папският нунций е информиран за гражданската инициатива в подкрепа на свещеника в Белене.

Отец Кортези беше несправедливо обвинен и заплашен със смърт след опита да осигури подслон и помощ на сирийско семейство бежанци, а резултат на създалото се напрежение беше принуден да напусне страната.

Подписката за завръщането на свещеника беше отворена в интернет в неделя от фондация „Истина и памет”, работеща за по-добрата осведоменост на обществото за престъпленията на комунизма и неговите жертви, след като в петък свещеникът се върна в Италия.

продължава>
 
Отворена е петиция в подкрепа на отец Паоло Кортези и за връщането му в България ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 12 Март 2017 10:36
Share

alt
Фондация „Истина и памет”* отвори петиция (виж линка към нея) в подкрепа на свещеника Паоло Кортези и за връщането му в България.

„Отец Кортези извършва активна духовна, социална, културна, просветителска и обществено полезна дейност не само в поверената му енория, а и в цялата България. Той работи за утвърждаването в българското общество на общочовешки ценности като морал, справедливост, толерантност, състрадание, солидарност, милосърдие и съпричастност към съдбата на хора в нужда, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност”, се казва в документа.

В петицията се подчертава, че Отец Кортези, който е енорийски свещеник в гр. Белене, ректор на светилището на блажен Евгений Босилков в гр. Белене и ръководител на Културен дом „Евгений Босилков – Белене”, има съществен принос за съхраняването на паметта за жертвите на тоталитарните режими през ХХ век, в това число и на комунистическия режим в България (1944-1989).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 14
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов