|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Властта крие обществените поръчки и конфликтите на интереси ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 03 Април 2014 10:47
Share

alt
Властта в България пренебрегва закона и демонстрира непрозрачно управление, като не публикува на сключените договори за възлагане на обществени поръчки и декларации за конфликт на интереси.

Това са едни от основните изводи от Рейтинга на активната прозрачност, представен в сряда от фондация „Програма достъп до информация”. От 2006 г. насам неправителствената организация провежда мониторинг, с който оценява как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОП) и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Въпреки че  близо 80% от институциите са създали регистри за публикуване на сключените договори по възлагане на обществени поръчки, едва в 3 на сто от тях реално има публикувани договори.

Другият проблем, който неправителствената организация констатира по въпроса за финансовата прозрачност е, неизпълнението на задължението да се публикуват всеки месец финансови отчет по изпълнението на бюджетите. Само 3 процента от всички институции изпълняват тази разпоредба от Закона за публичните финанси.

Българските общини имат задължение и да провеждат публичните обсъждания на своите финансови рамки преди приемането им. Само половината от тях изобщо не информират гражданите кога и къде ще бъдат тези обсъждания. Също така половината от общините не публикуват проектите си за годишни бюджети, за да има какво да се обсъжда.

Мониторингът на неправителствената организация показва, че държавните институции масово не публикуват декларациите за конфликт на интереси, както са задължени по закон.

Само една трета от всички институции, които трябва да публикуват декларациите, правят това. Едва половина от всички публикуват списъците на служителите, които са задължени да подават декларации за конфликта на интереси.

Класацията на Рейтинга на активната прозрачност, който фондация „Програма достъп до информация” осъществява, се оглавява от община Добрич, която покрива 83 процента от всички законови критерии за активно публикуване на обществена информация. Тя запазва първото си място от миналата година. На второ място е екоинспекцията в Благоевград, а трето е Министерството на отбраната.

Най-непрозрачна е работата на новосъздаденото Министерството на инвестиционното проектиране.

Повече за Рейтинга на активната прозрачност може да видите на страницата на фондация „Програма достъп до информация”.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов