|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
8 септември 1944: СССР окупира България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 08 Септември 2017 07:58
Share

alt

На днешния ден преди 73 години, три дни, след като на 5 септември 1944 г. Съветският съюз е обявил война на Царство България без тя да е воювала срещу съветите, армиите на 3-ти Украински фронт преминават река Дунав в североизточната водна граница с Румъния и навлизат в територията на страната и я окупират без да срещнат съпротива.

Това отваря широко вратата за извършването на преврата на 9 септември 1944 г., довел БКП на власт и превръщането на България в сателит на СССР за следващите 45 години.

Сайтът desebg.com припомня датата 8 септември 1944 г., която има огромно значение за следващия половин век от историята на България.

Военната операция по окупирането на Царство България приключва на 10 септември 1944 г. без да срещне съпротива от българската армия.

Въпреки това част от войските на 3-ти Украински фронт остават в страната до края на 1947 г., за да подсигурят и гарантират утвърждаването на тоталитарния режим на БКП, ликвидирайки българския държавен и стопански елит и смачквайки политическата опозиция с повсеместен терор, монтирани съдебни процеси, въдворяване в концлагери и изселвания на хиляди семейства.

Куриозното е, че на 8 септември 1944 г., когато Червената армия нахлува в Българя тя се намира във война с Германия, но това не се оказва от значение за Сталин.

След окупацията Българската армия е поставена под командването на Съветската армия. Част от българската войска, възлизаща на 450 000 души, взима участие в заключителната фаза на Втората световна война на страната на антихитлеристките сили. България дава над 32 000 жертви (убити и ранени). Стопанските загуби на страната възлизат на около 2/3 от националния доход на България през 1945 г.

Въпреки жертвите и стопанската разруха, когато на 28 октомври 1944 г. България сключва примирие с антихитлеристката коалиция и след това – при подписване на  мирния договор на 10 февруари 1947 г. в Париж, България не получава статут на съвоюваща страна, а на победена. По този начин най-голяма ползва извлича СССР, който я е окупирал.


Само на desebg.com вижте специално видео за окупацията на България от съветската армия с участието на актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев (проследи линка – ТУК).

Вижте фотогалерия от подготовката и нахлуването на Червената армия в България (проследи линка – ТУК).

Вижте карта на военната операция на 3-ти Украински фронт при окупацията на България (проследи линка – ТУК).

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов