|

S5 Box


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Delimiter must not be alphanumeric or backslash in /home/hristoh/public_html/desebg/modules/mod_s5_box/tmpl/default.php on line 23

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Фоторепортаж: Поклонение пред Свети Георги в българския „Зограф” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Вторник, 09 Май 2017 14:46
Share

 alt

И тази година българският манастир в Света гора „Св. Георги – Зограф” събра на празника на светеца на 6 май над 650 поклонници от България, Гърция, Сърбия, Румъния, Русия и Германия.

Те станаха свидетели незабравимо богослужене, което се случва само веднъж в годината на храмовия празник на десет вековната света обител.

На Гергьовден църквата „Св. Георги” в Зографската обител е препълнена от поклонници, българският, разнасят се песнопения, камбаните разнасят на длъж и шир празничен звън.

Устоял на вековете и превратностите на съдбата, напълно забравен за четвърт век (1944-1970) по времето на тоталитарния комунистически режим, когато е почти обезлюден и подложен на набезите на Държавна сигурност, която през 1985 г. организира кражбата на оригинала на Паисиевата история от обителта, през последното десетилетие „Зограф” се радва на засилен поклоннически интерес и отново възвръща своето достойнство като съкровищница на българската култура, история и християнството с усилията на младото монашеско братство.

Празникът започва с бдение още вечерта на 5 май, което продължава цяла нощ с молитви и надпяване между български и гръцки хор. Рано на 6 май, денят на Св. Георги, който е светецът на обителта, се извършва тържествено литийно шествие с изнасянето на една от чудотворните икони на светеца, които се пазят в манастира – Аравийската чудотворна икона на Св. Георги.

Сайтът desebg.com ви предлага фоторепортаж от празника в „Зограф”. Снимките и текста са на журналиста Христо Христов (снимането по време на бдението в църквата е забранено, за да не се нарушава църковната служба и по тази причина такива липсват във фоторепортажа).

 

alt
Българските поклонници на борда на ферибота от Уранополис за Света гора. Вдясно е официалната църковна делегация за празника, водена от Пловдивския митрополит Николай.

 

alt
Пред поклонниците вече е Арсаната – пристанището на „Зограф”.

 

alt
Депутатът от „Атака” Павел Шопов (вляво) заедно с генералният консул в Солун Владимир Писанчев (в средата вдясно) и депутатът от ДПС Йордан Цонев бяха сред официалните гости. На снимката те, заедно с поклонници, очакват пристигането на българката църковна делегация.

 

alt
Част от братството на „Зограф” очаква пристигането на Пловдивския митрополит Николай за честването на празника пред главния вход на храма. Подпреният на жезъла е игуменът на манастира архимандрит Амвросий.

 

alt
Пловдивският митрополит Николай поздравява множеството с „Исус Воскресе”.

 

alt
Малки помощници за празника поднасят традиционната за Света гора чаша с алкохол, вода и сладко на митрополит Николай и домакина – игуменът на манастира архимандрит Амвросий (вляво), настанени в главния арходарик (приемна на гости) в обителта.

 

alt
Архимандрит Амвросий и митрополит Николай.

 

alt
Южното крило (вдясно) на манастира, изгоряло при пожар през 1976 г., което през последните години се реставрира приоритетно.

 

alt
Поклонници в магазина за икони и други църковни подаръци.

 

alt
Изглед към библиотеката в „Зограф”, която се ремонтира, с нови шкафове пред нея.

 

alt
Църковна камбана от 1911 г.

 

alt
Бившият директор на ДАНС Владимир Писанчев (в средата) в качеството си на генерален консул в Солун заедно с други дипломати от българското консулство в двора на „Зограф” бързат за началото на бдението.

 

alt
Монаси излизат от главната трапезария на манастира, в която гостите и поклонниците се хранят по време на празника на няколко смени.

 

alt

Нощен поглед към главния вход на „Зограф”, през който непрекъснато влизат и излизат поклонници.

 

alt
След нощното бдение на сутринта на 6 май хоругвите са извадени пред църквата в очакване на началото на литийното шествие.

 

alt
Най-малките участници в литийното шествие.

 

alt
Литийното шествие тръгва от храма „Св. Георги”.

 

alt
Зографски монах води шествието, което се отправя към западното възвишение срещу манастира, където е малката цръква „Св. Георги”.

 

alt
Момчетата имат привилегията да посещават от малки Градината на Божията майка (Богородица) – Света гора.

 

alt
Духовниците са част от шествието.

 

alt
Аравийската чудотворна икона на Св. Георги се изнася от храма за литийното шествие и се носи от монаси и поклонници.

 

alt
Легендата разказва, че тази чудотворна икона пристига по вода в гръцкия манастир Ватопед през 12 век от град Лида, Йорданска арабия, в който християните са е подложени на нападение от бедуини. Монасите качват иконата на муле и решават, където то спре там да бъде оставена реликвата. Мулето откарва иконата на западното възвишение точно срещу българския манастир „Св. Георги Зограф” и оттогава тя се съхранява в него.

 

alt
Всеки бърза да се докосне до чудотворната икона.

 

alt
Шествието се проточва надолу по пътя.

 

alt
От няколко години чудотворната икона е поставена в специален дървен обков от дърво и стъкло, за да бъде предпазена, а над нея по време на литията е опънат чадър, за да я щади от слънчевите лъчи.

 

alt
Гръцките полицаи са в постоянна близост до иконата, за да я предпазят от евентуално изпускане.

 

alt
Митрополит Николай чете молитва по пътя за малката църква „Св. Георги”, където за кратко шествието спира, за да се вземе глътка въздух.

 

alt
Духовници хористи пресичат входа на малката църква „Св. Георги”.

 

alt
Пред църквата „Св. Георги” на хълма срещу манастира.

 

alt
Шествието обикаля църквата и отново се спуска по обратния път към „Зограф”.

 

alt

Желанието на поклонниците да насят чудотворната икона не секва нито за миг.

 

alt
Пред паметника на Зографските мъченици в двора на манастира – последната спирка на Аравийската чудотворна икона на Св. Георги.

 

alt
Чудотворната икона се прибира в църквата от монаси и гръцки полицаи.

 

alt
На тържествена трапеза в „Зограф” първо сядат духовниците и официалните гости.

 

alt
Поклонник целува ръката на митрополит Николай на излизане от църквата. До него е игуменът на манастира архимандрит Амвросий.

 

alt
Идва ред и на поклонниците да опитат вкусния обяд и манастирското червено вино, подготвени от гостоприемното братство в чест на празника на Св. Георги.

 

alt
Обратно към Арсаната. Поглед към Света гора и връх Атон.

 

alt
В очакване на ферибота за Уранополис.

 

alt
Довиждане, свято място! До следващото поклонение.

 

София - Уранополис - Света гора - "Св. Георги Зограф" - София

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов