|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Стотици се стекоха за поклонението пред Свети Георги в българския „Зограф” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 06 Май 2017 19:55
Share

alt

Над 650 поклонници от България, Гърция, Русия, Румъния и Германия се стекоха в българската света обител „Св. Георги Зограф” на храмовия празник на манастир, който се провежда на връх Гергьовден.

Гостоприемното монашеско братство посрещна за празника стотици сънародници и гости от други страни още на 5 май, когато вечерта в съборната цръква „Свети Георги” тържествата започват с бдение, което продължи без прекъсване до 7 часа сутринта на 6 май.

За празника Св. Синод тази година изпрати Пловдивския митрополит Николай, който беше тържествено посрещнат от монашеското братство и лично от игумена на „Св. Георги Зограф” архимандрит Амвросий.

За първи път от доста години поради съвпадането на смяната на служебното правителство Герджиков с третия редовен кабинет на Бойко Борисов изпълнителната власт не беше представено дори от зам.-министър.

Изключение правеше Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет.

В храмовия празник на манастира взе участие генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев заедно с други дипломати.

От България бяха пристигнали депутатът от ДПС Йордан Цонев и доскорошния му колега Камен Костадинов, които през последните години неизменно присъстват на 6 май, а компания им правеше депутатът Павел Шопов (Атака) от „Обединени патриоти”.

Цяла нощ български и гръцки хор от близкия светогорски манастир „Ватопед” се надпяваха в църквата, а манастирските камбани биеха празнично.

След бдението беше проведено литийно шествие, в което се изнесе една от трите чудотворни икони на Св. Георги – Аравийската икона.

Под охраната на гръцка полиция стотици поклонници се надпреварваха да се докоснат до реликвата в шествието, водено от Пловдивския митрополит Николай.

Очаквайте на desebg.com: Фоторепортаж от празника на Св. Георги в „Зограф”. 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов