|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП в Стара Загора протестира срещу паметна плоча за жертвите на „народния съд” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 30 Март 2017 11:13
Share

 alt

Общинският съвет на БСП в Стара Загора и Българският антифашистки съюз остро протестират срещу поставянето на мемориална плоча за жертвите на т.нар. Народен съд, открита преди ден върху фасадата на Драматичния театър „Гео Милев” в града, съобщи Медиапул.

Това става ясно от отворено писмо, изпратено до президента Румен Радев, служебния премиер Огнян Герджиков, главния прокурор Сотир Цацаров, както и до посланиците на страните победителки във Втората световна война Русия, САЩ, Великобритания и Франция.

 От декларацията, разпространена до медиите, става ясно, че за БСП почитането на паметта на жертвите на Народния съд представлява "опрощение за убийства, злодеяния и изтезания на антифашисти от фашизирани военни и полицаи".

"Протестираме, защото тази мемориална плоча е подмяна на решенията на Народния съд, а Народният съд през 1944 и 1945 г. не е само воля на властта на Отечествения фронт и мнозинството от народа в онези години. Народният съд е ангажимент и отговорност на България и по силата на Парижкия мирен договор след войната и споразуменията между страните-победителки за съдене на виновниците за войната и изстъпленията срещу антифашистите", се казва в отвореното писмо.

Авторите му критикуват и "овчедушната примиреност" на президентството, парламента и съдебната власт, както и посолствата на страните победителки от Втората световна война, позволила "дори със законодателни инициативи, да се подменя и обезсмисля на само фашистката присъда, но и моралната присъда на обществото над фашистките изстъпления през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век".

"Протестираме, защото не може да се осквернява днес с подобни мемориални плочи сградата на която и да е институция на културата в която и да е страна на света. Още повече, че заседанията на Народния съд не са водени в сградата на театъра, а в салона "Златен лъв". Кощунство е в същото време поставянето на тази плоча и спрямо патрона на Старозагорския театър Гео Милев – поета, преводача, интелектуалеца със световно признание, "изчезнал безследно" във фашистките мазета заради гражданската си и антифашистка позиция по волята на палачите", допълват от БСП и Българския антифашистки съюз.

Според тях поставянето на мемориалната плоча "с нищо не помага нито за справедливото възмездие за извършени фашистки престъпления, нито дори за почитане на човешка памет, а е само нова бразда в разделението на и без това разединеното ни по много причини общество у нас днес".

В писмото все пак се казва, че авторите му не възразявали срещу посмъртното преразглеждане на присъдите на Народния съд, ако близките на убитите желаели това, призовавайки за помирение в българското общество.

"Ровенето в историческата жар, което цели да подменя ценности, оценки и присъди над фашизма и истините за него, разчитайки на съвременна неосведоменост, само разделя и противопоставя не само старите, преживели всичко поколения, но и младите – то вече е лош знак и за бъдещето на България", завършва декларацията.

 

Какво са забравили протестиращите от БСП

Позицията на авторите на отвореното писмо се разминава с историческата истина за управлението преди 9 септември 1944 г., което няма общи черти с фашистката диктатура в Италия, но комунистическата историография удобно нарича в продължения на десетилетия монархофашистко.

„Народният съд”  (1944-1945) действа в противоречие с Търновската конституция и архивните документи ясно показват, че е нареден от пребиваващия по това време в Москва Георги Димитров, ползващ се със съветско поданство и близък до Сталин и плановете на съветския ръководител за окупацията и установяването на тоталитарен комунистически режим в България по съветски образец, припомня сайтът desebg.com.

Т. нар. народен съд е началото на политическото правосъдие в комунистическа България, чрез което БКП се разправя с политическите си противници и на практика унищожава политическия, военния и интелектуален елит на нацията.

След краха на комунистическата система в България през 1989 г. Върховният съд отмени присъдите срещу регентите, министър-председателите, министрите, царските съветници, висшите военни ръководители на българската армия и депутатите от 25-то Народно събрание, осъдени от Първи и Втори върховни състави на „народния съд”, приемайки, че през 1944-1945 г. са допуснати процесуални нарушения.

Други присъди, издавани от областните съдилища на „народния съд” в страната бяха атакувани от наследници на осъдените по реда на надзора и също много от тях бяха отменени от съда.

В приетият от Народното събрание през 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен е посочено, че БКП е отговорна за „безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения Народен съд”.

Посочването на дейността на „народния съд” в закона е едно от обстоятелствата, на базата на които комунистическият режим е обявен за престъпен.

С решение на правителството на ГЕРБ през 2011 г. 1 февруари – денят, на който през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди срещу политическия и военен елит на България – се чества официално като Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Решението е утвърдено от първия кабинет на Борисов по предложение на президентите на Република България д-р Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат идеята за това на политическия емигрант общественик и филантроп Дими Паница.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов