|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Митрополит Гавриил: Да учим децата на любов и вяра, за да не се повторят престъпленията на тоталитаризма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Неделя, 19 Март 2017 19:25
Share

alt

„Най-голямата гаранция да няма повече такива престъпления като при тоталитаризма е да възпитаваме от малки децата на любов и вяра в Бога. Когато те обичат Бог, те ще обичат и човека. И тогава вече няма да се радват, мъчейки другия, а ще се учат да жертват себе си и да помогнат на ближния”.

Това заяви Ловчанският митрополит Гавриил по време на годишното поклонение в памет на жертвите на концлагера „Слънчев бряг” край Ловеч в събота (18 март 2017 г.).

Той е единственият член на Светия синод на Българската православна църква, който лично се ангажира със събития, свързани с почитане паметта на хората, пострадали от терора и репресиите по време на атеистичния комунистически режим.

 

alt

 

И тази години митрополит Гаврил присъства на поклонение с хор и свещеници, с които отслужи панихида в памет на жертвите на концлагера край Ловеч, функциониращ в периода 1959-1962 г.

За 28 път от началото на демократичните промени в България ловчанлии и гости от цялата страна се събраха да изминат заедно пътя от центъра на града до каменната кариера на около 3 км от Ловеч, където през 1959 г. МВР-ДС създава нов лагер със знанието на Политбюро на ЦК на БКП след закриването на „Белене”.

 

alt

 

В шествието, което традиционно се организира от местния СДС, се включиха областният председател на СДС Георги Митев, кметът на Ловеч Корнелия Маринова (ГЕРБ), председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Николов, бившият зам.-председател на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ), бившият народен депутат Георг Георгиев (ГЕРБ), председателят на Съюза на репресираните от комунизма „Памет” Лиляна Друмева, представители на други дясноцентристки партии, сред които мнозина кандидати за народни представители за 44-то Народно събрание, както и граждани.

 

alt

 

На каменната кариера към шествието се присъедини и председателят на СДС Божидар Лукарски.

В словата си пред събралото се множество повечето оратории акцентираха на необходимостта престъпленията на комунизма да се изучават в училище, нещо което дясноцентристкото управление в 43-то Народно събрание не успя да приеме.

Според Георги Митев бъдещите депутати на десните партии трябва да ангажират с този проблем и той да не бъде забравен, както се случва досега.

Кметът Корнелия Маринова, която през 2015 г. прекъсна доминацията на БСП в местената власт Ловеч подчерта, че мястото на бившия концлагер край града е знаково и хората са тук вече 28 години, за да отдават почит на жертвите.

 

alt

 

„Питам се защо ние българите след толкова години след края на тоталитаризма ние нямаме воля да признаем истината? Защо след толкова години някои продължават да гледат на фактите половинчато, запита реторично тя.

По думите ѝ трябва да се вярва на младите хора, които въпреки че истината за комунистическият режим не е казана в учебниците по история, се интересуват от нея и сами идват на каменната кариера край града. Маринова даде пример с българска фотографка, следваща във Великобритания, която неотдавна е посетила мястото на бившия лагер по свой проект, с който желае да покаже на Запад местата на репресии при комунизма в България.

 

alt

 

Тази година община Ловеч за първи път от промените насам постави многозначителни знаци за лагера на пътя Ловеч-Троян, с които посетителите, идващи за първи път да могат лесно да се ориентират.

Както и през последните години и тази единственият лагерист, който присъства на поклонението беше Кольо Вутев от село Торос, община Луковит и разказа своите спомени.

 

alt

 

Поклонението на каменната кариера завърши с поднасяне на венци и цветя от различни партии и организации и граждани. В памет на жертвите беше поднесен букет от евродепутатите на ГЕРБ/ЕНП, организиран от евродепутата Андрей Ковачев.

Ден преди поклонението на кариерата община Ловеч организира дискусия, посветена на жертвите на комунизма, а в препълнената камерна зала на Драматичния театър беше излъчен документалния филм на журналиста Христо Христов „Секретното дело за лагерите”, заснет от БНТ през 1999 г. по едноименната му книга, разказващ за функционирането на концлагера край Ловеч и опита престъпленията в него да бъдат осъдени след краха на комунистическия режим.

 

alt

 

В последвала дискусия участваха кметът Корнелия Маринова и журналистът Христо Христов, който разказа за пътя, по който е получил достъп до 48-те тома от секретното дело във Върховния съд. Той отговори на множество въпроси, свързани с опитите да се потърси съдебна отговорност на вдъхновители на лагера край Ловеч и извършителите на престъпленията в него.

 

 

 alt

 

 

alt

 

alt

 

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов