|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
С дискусия и филм започва поклонението в памет на жертвите на комунизма в лагера край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 17 Март 2017 09:48
Share

alt
С дискусия „Защо е важно да не забравяме жертвите на тоталитарните режими” започва днес инициативите, свързани с годишното поклонение в памет на жертвите на комунизма в лагера „Слънчев бряг” край Ловеч.

Дискусията е организирана от община Ловеч и ще се проведе  камерната зала на Драматичен театър – Ловеч от 17.30 часа днес. В нея ще участва разследващият журналист Христо Христов, автор на сайтовете desebg.com и pametbg.com, посветен на жертвите на тоталитарната диктатура в България.

Ще бъде излъчен и неговия документален филм „Секретното дело за лагерите”, заснет от БНТ през 1999 г. по едноименната му книга.

В основата на лентата стои истината за създадения със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП наказателен трудов лагер край Ловеч през 1959 г. след закриването „Белене” – най-големият концлагер за политически противници на комунистическия режим в България.

Филмът проследява документалните факти, събрани от прокуратурата по делото за убийствата в лагера край Ловеч, образувано през 1990 г.

Съдебният процес срещу отговарящия в МВР-ДС зам.-министър на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, началника на лагера Петър Гогов, офицерът по ДС в лагера Николай Газдов и надзирателката Юлияна Ръжгева започва през 1993 г., но е спрян след смъртта на Спасов същата година.

През 1998 г. журналистът Христо Христов се обръща към Върховния съд и получава безпрецедентен достъп до 48-те тома по секретното дело, разрешен от тогавашния председател на съдебния състав по процеса ген. Николай Чирипов, който е председател на Военната колегия във Върховния съд и зам.-председател на съда.

В резултат на проучването на събраните материали по делото за убийствата в лагерите през 1999 г. Христо Христов издава своята първа документална книга „Секретното дело за лагерите”, а малко след това БНТ заснема филма по нея.
Утре, 18 март 2017 г., инициативите продължават с провеждането на годишното поклонение в лагера на смъртта „Слънчев бряг”. Шествието ще тръгне в 10 ч. от центъра на Ловеч и участниците в него ще извървят пътя до каменната кариера, където от 11 ч. ще бъде отслужена панихида от Ловчанския митрополит Гавриил и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Събитието се провежда без прекъсване от 1990 г. насам, а традиционен негов организатор е СДС – Ловеч, като към него се присъединяват граждани от областта, столицата и други населени места в страната, както и политици от дясноцентристки партии, представители на местната власт начело с кмета на Ловеч Корнелия Маринова (ГЕРБ) и др.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов