|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Горяни, герои от съпротивата срещу комунизма, ще бъдат наградени посмъртно ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Ноември 2016 13:55
Share

alt

Министерският съвет предлага на президента на републиката да издаде указ за посмъртното удостояване с орден „За гражданска заслуга” на 30 командири на горянски отряди и на самостоятелни бойци за големите им заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, демократичните институции и за защитата на човешките права и свободи, съобщи правителствената пресслужба.

Ще бъдат наградени следните представители на горянското съпротивително движение, действало в периода 1945-1956 г.:

Васил Златевски, Тодор Филипов, Стойчо Караджов, Герасим Тодоров, Христо Бузов, Иван Тасев, Петър Дойков, Петко Китиков, Георги Комитов, Минчо Михов, Атанас Баталов, Спас Райкин, Стефан Генчев, Спас Иванов, Кольо Господинов, Цанко Цанков, Цветанка Георгиева-Чолакова, Атанас Баташки, Добри Чапуков, Христо Пенчев, Пеньо Михов, Георги Стойнов, Кръстьо Хаджииванов, Стоян Денев, Стоян Гергинов, Яни Магриотов, Фаик Алиев, Сюлейман Павлов, Али Кехайов, Атем Гуйчов.

Инициативата е на президента Росен Плевнелиев, но държавният протокол изисква предложенията за издаването на подобни укази да идват от страна на правителството.

Плевнелиев за втори път ще отличи антикомунисти с орден „За гражданска заслуга”, след като направи това през 2014 г. по време на отбелязването на 25 години от началото на демократичните промени. Церемонията по награждаването ще се състои най-вероятно в началото на месец декември.

За инициативата да бъдат отличени постмъртно едни от най-известните горяни роля и активно участие има Съюза на репресираните от комунизма „Памет”.

Горянското съпротивително движение е първото по рода си в страните от бившия Източен блок и най-продължителното в Източна Европа.

Кулминацията му е в периода 1952-1953 г., когато то наброява над 3100 души, включени в близо 160 чети, подкрепяни от хиляди ятаци.

За да се справи с тях тоталитарното управление на БКП създава в Държавна сигурност специален отдел (за борба с бандитизма), а по-късно и вътрешни войски.

По-голямата част от горянските чети за разбити, а членовете им избити при акции на ДС, в някои от които се включват вътрешни войски и милиция.

„Награждаването им е проява на държавната воля за политическа и морална реабилитация на жертвите на режима и е в съзвучие с редица национални и международни актове, по които България е страна като, например, Резолюция 1096/1996 на ПАСЕ относно мерките за разграждане на наследството от бившите комунистически тоталитарни режими, Резолюция 1481/2006 на ПАСЕ за необходимостта от международно осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими, Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 2008 г.”, се казва в правителственото съобщение.

След промените първи за дейността на горянската съпротива завесата пред обществото вдигна историкът проф. Диню Шарланов с книгата си „Горяните. Кои са те” (1999).

През 2011 г. режисьорът Атанас Киряков засне документалния филм „Горяни” (в две части), с които допълнително беше популяризирана антикомунистическата им съпротива срещу режима на БКП, дошъл със съветската окупация на България.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов