|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Инициативи
Вдъхновяващият отец Паоло Кортези получи почетния знак на президента ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 21 Декември 2016 19:33
Share

alt
Отец Паоло Кортези, енорийският свещеник от гр. Белене, който ни вдъхнови да повярваме в собствените си сили, че е възможно да превърнем бившия комунистически лагер „Белене” в място на памет за жертвите на тоталитарната диктатура, днес беше отличен с почетния знак на президента на република България.

Това стана символично веднага след церемонията, на която президентът Росен Плевнелиев награди посмъртно 30 горяни с орден „За граждански заслуги”.

Държавният глава отличи католическият свещеник за „заслугите му към развитието на гражданското общество, за значимия му принос за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната работа за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим”.

продължава>
 
Признание: Президентът Плевнелиев отличи антикомунистическото горянско движение ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 21 Декември 2016 17:33
Share

alt
Президентът Росен Плевнелиев връчи днес посмъртно орден „За граждански заслуги” I степен на 30 командири на горянски отряди и на самостоятелни бойци за заслугите им за развитието и укрепването на гражданското общество, демократичните институции и за защитата на човешките права и свободи, и за съпротивата им срещу тоталитарния режим.

С този морален жест в края на своя мандат като държавен глава той отдаде нужното признание на първото по рода си антикомунистическо въоръжено съпротивително движение в страните от Централна и Източна Европа, което е и продължило най-дълго време – от 1945 до 1956 г.

Събитието по посмъртното отличаване на горяните се състоя в Гербовата зала на президентската институция, а на него присъстваха наследници на отличените горяни, репресирани от комунистическия режим, общественици и политици.

продължава>
 
Горяни, герои от съпротивата срещу комунизма, ще бъдат наградени посмъртно ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Ноември 2016 13:55
Share

alt

Министерският съвет предлага на президента на републиката да издаде указ за посмъртното удостояване с орден „За гражданска заслуга” на 30 командири на горянски отряди и на самостоятелни бойци за големите им заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, демократичните институции и за защитата на човешките права и свободи, съобщи правителствената пресслужба.

Ще бъдат наградени следните представители на горянското съпротивително движение, действало в периода 1945-1956 г.:

Васил Златевски, Тодор Филипов, Стойчо Караджов, Герасим Тодоров, Христо Бузов, Иван Тасев, Петър Дойков, Петко Китиков, Георги Комитов, Минчо Михов, Атанас Баталов, Спас Райкин, Стефан Генчев, Спас Иванов, Кольо Господинов, Цанко Цанков, Цветанка Георгиева-Чолакова, Атанас Баташки, Добри Чапуков, Христо Пенчев, Пеньо Михов, Георги Стойнов, Кръстьо Хаджииванов, Стоян Денев, Стоян Гергинов, Яни Магриотов, Фаик Алиев, Сюлейман Павлов, Али Кехайов, Атем Гуйчов.

Инициативата е на президента Росен Плевнелиев, но държавният протокол изисква предложенията за издаването на подобни укази да идват от страна на правителството.

Плевнелиев за втори път ще отличи антикомунисти с орден „За гражданска заслуга”, след като направи това през 2014 г. по време на отбелязването на 25 години от началото на демократичните промени. Церемонията по награждаването ще се състои най-вероятно в началото на месец декември.

продължава>
 
Манипулация: Руското посолство отбеляза 9-ти септември и съветските „освободители” със снимка фалшификат ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Септември 2016 16:14
Share

alt

Руското посолство в България отбеляза датата 9 септември 1944 г. на своята страница във Фейсбук с няколко снимки, една от която е откровен фалшификат.

На този ден преди 72 години българските комунисти влизат във властта с помощта на съветска армия, която ден по-рано нахлува в Царство България и го окупира.

Снимката изобразява съветски танкове с войници на тях, преминаващи по бул. „Цар Освободител” от запад на изток почти до ъгъла с площад „Народно събрание”, приветствани от многолюдни посрещачи от двете страни на булеварда, издигнали плакати в прослава на Сталин и съветското знаме.

По-внимателното вглеждане в снимката се вижда, че тя е фотомантаж, като двата танка са добавени в „снимката”. Същото важи и за войниците на тях, както и за част от "посрещачите" вляво".

 Подобно посрещане на съветските „освободители” не се е състояло в центъра на София, не само с такава техника, но и в посока на движение на парада.

продължава>
 
Улица в София ще носи името на садистичното убитата от комунистите Мара Рачова ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 11 Август 2016 09:17
Share

alt

Улица в столичния район „Изгрев” ще носи името на земеделката Мара Рачова, садистично убита от комунистите през 1945 г. Наименуването на улицата е взето с решение №583 на Столичния общински съвет на 28 юли 2016 г., съобщиха за desebg.com от пресцентъра на партия „Обединени земеделци”.

Инициативата в София да има улица на името на инквизираната и убитата от ДС на 24-годишната секретарка на земеделския лидер д-р Г. М. Димитров, е именно на партия „Обединени земеделци” и е подкрепена от ръководството на Столичната община. По всяка вероятност улицата на името на Мара Рачова ще бъде в жк. „Дианабад” и предстои изработването и поставянето на табелите.

Наименуването става по повод 70-годишнината от зверското убийство на младата жена, извършено на 28 май 1945 г., която земеделците на Анастасия Мозер и Петя Ставрева отбелязаха миналата година. Тогава те внесоха предложението до Столична община улица да носи нейното име.

„Този акт е една заслужена почит към саможертвата на Мара Рачова в името на демокрацията в България”, се казва в благодарствено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова от почетния председател на Обединени земеделци д-р Анастасия Димитрова-Мозер и председателя на партията Петя Ставрева.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 29
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов