|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Белене” 2017: Паметта за жертвите на комунизма е жива ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 10 Юни 2017 09:10
Share

alt

Тази година тръгвам към Белене с особено чувство. Сега ще бъде различно от годишните поклонения от 2014 г. насам. Ще липсва отец Паоло Кортези – енорийският свещеник в гр. Белене, основният двигател и вдъхновител на идеята най-големият лагер за политически противници на БКП „Белене” да бъде превърнат в мемориал за жертвите на тоталитарната диктатура.

През март тази година той беше изтеглен в Италия, след като се опита да приюти сирийско семейство с легален статут на бежанци, приети от българската държавата и срещу това нададоха глас група „патриоти”.

Давам си сметка, че малко хора от стотиците, които се стичат в „Белене” на годишното поклонение, си дават сметка за това кой стои зад организацията на събитието и колко усилия се хвърлят за подготовката.

 

alt

 

За това да бъде организирана програма, да бъде почистено мястото на бившия Втори обект на лагера „Белене”, да се окоси пространството, обрасло в треви и бурени, да се осигурят средства за автобуси, които да превозват поклонниците, да се осигурят напитки и храна.

За всичко това през последните три години се грижеше отец Кортези и неговите последователи в гр. Белене, приели за своя кауза концлагерът да бъде превърнат в мемориал за жертвите на комунистическия режим.

Всичко това в отсъствието на отец Кортези се стоварва върху Михаил Маринов, част от създадената в гр. Белене фондация „Остров Белене”, която има амбицията да осъществи този проект. Хората, които остават там в Белене и продължават да работят, когато всички ние си тръгнем след поклонението.

Въпреки дъжда и лошото време над 350 мъже, жени и деца от цялата страна се стичат в „Белене”. Домакините от фондация „Остров Белене” са се погрижили за всичко.

 

alt

 

От ранни зори в двора на католическата църква „Рождение на Блажена Дева Мария” в съботния ден (27 май 2017 г.) се събират оцелели лагеристи – мъже на пределна възраст, дошли от различни краища на България за събитието.

Хората преминават по понтонния мост, свързващ сушата с остров Персин. На брега на острова, където през 1949 г. комунистическият режим създава лагерът, бусове поемат гостите и ги извозват по разбития път до мястото на бившия Втори обект.

 

alt

 

Тази година липсват политици. Президентът Румен Радев, който на 1 февруари 2017 г. забрави Деня за признателност на жертвите на комунистическата диктатура липсва. Дори не е изпратил свой представител или поздравителен адрес.

„Президентът олицетворява единството на нацията”, е записано в Конституцията, но с отсъствието си от такова знаково за българската история място настоящият държавен глава показва разделението на обществото, което 28 години след краха на тоталитарния режим на БКП все още не е намерило обединителен мост, по който да преодолее наследството на комунизма.

 

alt

 

alt

 

Иначе броени дни преди поклонението в „Белене” видяхме, че президентът е особено чувствителен към един от останалите тоталитарни режими през ХХ век – нацизмът и побърза да се произнесе еднозначно по скандала със зам.-министъра, снимал се с поздрава на националсоциалистите на Хитлер.

За сметка на президента с обръщения към участниците в събитието в „Белене” се обръщат председателят на Народното събрание Димитър Главчев и евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ).

 

alt

 

Поклонението уважава областният управител на Плевен Мирослав Петров. Тук е и зам.-кметът на гр. Белене Малина Ешмекова, която в своята реч обещава нещо много важно, а именно, че общината ще работи заедно с фондация „Остров Белене”, за да се превърне „Белене” в истински европейски Парк-мемориал, каквито имат останалите страни от бившия Източен блок.

 

alt


Дадена е възможност слово да прозинесат и председателите на съюзите на репресираните Лиляна Друмева и Драго Михалев, както и на неизменно присъстващата на поклонението Петя Ставрева, председател на партия „Обединени земеделци”. Скромно в страни от официалните лица е застанал и Касим Дал. За поклонението от Италия са дошли свещеници от Ордена на пасионистите, към който принадлежи отец Кортези. Панихида отслужба православният свещеник Евгений от Свищов. Той произнася прочувствено слово за жертвите.

 

alt

 

Поклонението са уважили режисьорът Теди Москов, чийто дядо е въдворен в лагера през 50-те години, писателят Димитър Бочев, депутатът Антон Тодоров (ГЕРБ).

Официалната церемония включва и откриването на изложбата  „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, съвместна инициатива на фондация „Остров Белене” и фондация „Истина и памет”.

 

alt

 

Изложбата разказва историята на лагера „Белене” през спомените на лагеристите. Тя ще прерасне в пътуваща изложба и ще бъде представена в страната.

От Италия отец Кортези изпраща слово по случай събитието:

„Винаги съм се питал къде се е намирал Земния Рай, докато не осъзнах и не открих, че той е тук, в България, точно тук, в Белене, на тези удивителни острови насред Дунав, обитавани от животни и гъста зеленина – истински Рай на земята, в който пристъпвам ежедневно. За съжаление, един ден този Рай е бил изгубен...”

 

alt

 

Днес, ние, които преоткриваме това място като място за памет за жертвите на един антихуманен режим, знаем, че това място не може да бъде забравено, колко и някои да се надяват на това.

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

 alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

София – Белене – София


Репортажът е осъществен с подкрепата на Радина Цачева и Никодим Янушев. 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов