|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Белене 2017”: Да почетем жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Петък, 19 Май 2017 08:50
Share

alt
На 27 май, събота, 2017 г. от 11 часа на бившия Втори обект на лагера „Белене” на остров Персин ще се проведе тазгодишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в България.

Това съобщиха от фондация „Остров Белене” пред desebg.com. Неправителствената организация от гр. Белене, която е основана за изграждането на Парк-мемориал на мястото на бившия концентрационен лагер от времето на комунизма, е основен организатор на събитието.

В тазгодишната програма един от основните акценти ще бъде поставен върху оцелелите лагеристи в „Белене”.

Ще бъде открита и изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”. Тя е съвместна инициатива на фондация „Истина и памет” и фондация „Остров Белене”.

В основата ѝ са свидетелствата на различни по социален произход и политически възгледи българи, които са преминали през лагера и са оставили разкази за преживяното.

Предвижда се с нейна мобилна версия изложбата да се превърне в пътуваща в страната инициатива, чрез която да се напомня за едно от най-големите престъпления на тоталитарното управление на БКП, както и да се запознават младите поколения със съдбата на жертвите на комунизма, тъй като те не присъстват в учебните по история.

Очаква се за годишното поклонение да пристигнат граждани от цялата страна и чужбина, както и да бъде уважено от представители на местната власт в гр. Белене и представители на различни политически сили.

За първи път от последните години поклонението ще премине без участието на свещеника Паоло Кортези, който след скандала с отказа на общината в Белене да регистрира законно сирийско семейство бежанци беше изтеглен в Италия. През 2014 г. отец Кортези основа Инициативен комитет за превръщането на бившия лагер „Белене” в мемориал на жертвите и стана двигател на реализирането на тази идея. Очаква се той да изпрати обръщение към участниците в поклонението „Белене 2017”.

През 2015 г. за първи път в „Белене” жертвите на комунистическия режим бяха почетени с военни почести в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. През 2016 г. годишното поклонение беше уважено от президента Росен Плевнелиев.

Вижте видео от миналогодишното поклонение - ТУК.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов