|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Фотогалерия: 1-ви февруари – Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Февруари 2017 21:23
Share

 

alt
Сайтът desebg.com публикува фотогалерия от Деня на признателност и почит към жертвите на комунизма – 1-ви февруари, който официално се отбелязва в България от 2011 г. с решение на Министерския съвет от същата година. На този ден през 1945 са изпълнени смъртните присъди на "народния съд" срещу бившите регенти, министри, депутати, висши военни и царски съветници. От 2011 г. с решение на Министерския съвет този ден се чества официално в България. Снимките са на журналиста и основател на desebg.com Христо Христов.


alt
Възрастна жена е запалила свещ в  памет на свой близък пред стената на Мемориала на жертвите на комунизма.

 

 

alt
Мъж сочи името на свой родственик на стената на Мемориала на жертвите на комунизма.

 

 

alt
Изглед към събралото се множество преди началото на церемонията.

 

 

alt
Мъж се вглежда за името на свой близък, жетва на режима на БКП на стената на Мемориала.

 

 

alt
Част от множеството със свещи в ръце преди започване на панихидата в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

 

 

alt
Друг кадър от събралото се множество.

 

 

alt
Не може да бъде! Бившият кмет на София от СДС Стефан Софиянски, който от години не е посещавал подобни събития, беше една от изненадващите присъствия на политически фигури по време на тазгодишното поклонение. До него в дъното е писателят и политически емигрант д-р Любомир Канов.

 

 

alt
Красимира Ташева и брат ѝ пред стената на Мемориала, където със зелена детелина са отбелязали името на своя баща земеделеца Иван Ташев, осъден на смърт и убит от комунистическия режим през 1953 г.

 

 

alt
Свещеници от алтернативния Синод отслужват панихида в памет на жертвите. В дъното в средата, говорейки един на друг, са председателите на двете основни организации на репресираните Драго Михалев и Лиляна Друмева. Вляво до вратата на параклиса е режисьорът Евгений Михайлов.

 

 

alt
Трайчо Трайков (в средата) е друг политик, който за първи път присъства на поклонението на 1-ви февруари. Вляво от него е Мартин Димитров, един от най-активните депутати демократи в 43-то Народно събрание по законодателни инициативи, свързани с тоталитарното минало, който е бивш председател на СДС.

 

 

alt
Политическият затворник Алфред Фосколо (в дъното с шапката), осъден през 1968 г. за разпространение на позив, призоваващ за присъединяването на България към свободна Европа и до него политическия анализатор и бивш посланик в Москва Илиян Василев (с тъмните очила и шапка в ръце), който също за първи път прсъства на подобно събитие.

 

 

alt
Депутатите от 43-то Народно събрание Методи Андреев (ГЕРБ) и Петър Славов (РБ) поднасят венец от името на проекта „Нова република”.

 

 

alt
Председателят на 43-то Народно събрание Цецка Цачева, зам.-председателят Димитър Главчев и между тях депутатът Георг Георгиев (ГЕРБ) отдават почит на жертвите след поднасянето на венец от името на партията.

 

 

alt
проф. Вили Лилков (най-вляво), председател на градската организация на ДСБ, заедно с депутата от 43-то Народно събрание Борис Станимиров (РБ) поднасят венец от партия Демократи за силна България.

 

 

alt
Венец и от евродепутатите на ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел (Паунова), Емил Радев, Андрей Ковачев, Мария Габриел Владимир Уручев и Андрей Новаков.

 

 

alt
Венецът, който липсва е от президента на Република България Румен Радев.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов