|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Проф. Вили Лилков: Всеки да отвори кладенеца на мълчанието за комунизма и да разказва ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 09 Юли 2017 21:40
Share

alt
„Призоваваме всеки от вас да вдигне капака на кладенеца на мълчанието в своя дом, в своята фамилия, в своето училище, в своя квартал и да разкаже онова, което знае за репресиите по време на комунистическия режим, защото тази истина трябва да се знае и влезе в историята”.

С тези думи проф. Вили Лилков се обърна към гражданите, уважили представянето на последното документално изследване от архивите на ДС „Бивши хора”, състояло се в гр. Стара Загора в петък (7 юли 2017 г.).

Арт-фоайето на Радио Стара Загора, където се състоя събитието, се оказа тясно за желаещите да се срещнат с проф. Вили Лилков и разследващия журналист Христо Христов, авторите на едно от най-търсените заглавия на книжния пазар у нас през последните два месеца.

 

alt

 

Домакините от Радио Стара Загора се бяха подготвили професионално за представянето на „Бивши хора”, а двамата автори поддържаха през цялата премиера, продължила час и половина, емоционалния разказ за малко познати на българското общество личности, които са стоели в основата на развитието на България до 9 септември 1944 г.

Главният редактор на Радио Стара Загора Здравко Георгиев заяви, че действително много са видните български родове и личности със заслуги за към родината до Деветосептемврийския преврат, за които българското общество почти нищо не знае. Той подчерта, че с  книгата „Бивши хора” много от тях излизат от забвение.  

Старозагорката Даниела Митева-Крокодилова прочете откъс от книгата, свързан с д-р Иван Кирков Вазов, племенник на народния поет Иван Вазов, който е сред жертвите на масовото избиване на българския елит след Деветосептемврийския преврат и е завършил гимназия в Стара Загора.

Публиката от своя страна бе една от най-активните и с въпросите си към авторите допринесоха представянето на книгата да се превърна в истинска дискусия.

 

alt

 

„Истината не може да остане скрита. Това, което направихме като автори на книгата „Бивши хора” бе да влезем в кладенеца на мълчанието на ДС и да извадим истината от архивите”, посочи проф. Лилков.

По думите му истина ще ни предпази да не се повтори всичко онова, което се е случило по време на тоталитарния комунистически режим.

„Срещите ни с публиката в София и в страната ни показаха, че активното българско общество изобщо не е забравило престъпленията на комунизма и не се е примирило с опитите истината за тоталитарния период в България да бъде удобно забравена”, заяви от своя страна журналистът Христо Христов.

Публиката ги засипа с въпроси как са подбрани личностите, на които обръщат внимание в книгата, имали ли са проблеми с достъпа до архива на ДС, съществуват ли унищожени досиета и защо у нас след промените не се появиха такива игрални филми и романи, описващи комунистическата диктатура, както това стана в Полша, Чехия, Германия и други страни от бившия Източен блок.

Вили Лилков посочи, че изборът е падал върху малко известни на обществото невероятни българи с принос, както за България, така и за света.

 

alt

 

Христо Христов подробно разказа за битката, водена през годините на прехода, за отварянето на досиетата на репресивния апарат на БКП и за опитите да бъде заглушена дейността на Комисията по досиетата през последните няколко години.

Проф. Вили Лилков бе категоричен, че БКП и ДС със замах са ликвидирали корените на българските добродетели и в това се крие част от обяснението защо днес българите сме такива.

С премиерата в Стара Загора авторите на „Бивши хора” приключват лятната обиколка в страната, като преди това представиха книгата в Казанлък, Пловдив, Видин и Бургас. Наесен те ще продължат представянето на изследването си и в други градове в страната.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов