|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Авторите на книгата „Бивши хора”: Комунистическият режим е проявил особена жестокост срещу елита на България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 07 Юли 2017 15:26
Share

alt
"Българската комунистическа партия е особена партия, през която след 1919 г. преминават много пари от съветска Русия, а по жестокост, проявена при унищожаването на елита на България до 9 септември 1944 г., БКП и Държавна сигурност надминават болшевиките и НКВД”.

Това заяви проф. Вили Лилков, един от авторите на най-новото документално изследване от архивите на ДС, при представянето на книгата „Бивши хора” в гр. Бургас в четвъртък вечер (6 юли 2017 г.), продължило близо два часа.

 

 

„Отношението към т. нар. от комунистическия режим бивши хора, които са били в основата на развитието на България до Деветосептемврийския преврат, няма аналог при репресиите, приложени от БКП и ДС към различни групи и общности от българското общество, тъй като тази репресия е прехвърлена и върху техните наследници – синове и дъщери”, подкрепи изводът му разследващият журналист Христо Христов, другият автор на едно от най-търсените заглавия на българския пазар през последните два месеца.

 

alt

 

Зала „Георги Баев” в Културен център „Морско казино” в гр. Бургас се препълни от желаещи да научат повече за съдбата по време на комунизма на банкери, индустриалци, фабриканти, предприемачи, търговци, държавни служители, адвокати с отнети права, офицери и различни представители на духовенството, които по съветски образец са наречени от тоталитарната комунистическата власт като „бивши хора”

Инициативата за представянето на книгата в Бургас е Националния съюз на репресираните от комунизма в България с председател д-р Андрей Найденов и местната организация на ДСБ.

 

alt

 

Книгата беше представена от Иван Ванков от ръководството на Националния съюз на репресираните от комунизма в България, който призна, че прочитайки я, е видял собствената си съдба в нея, тъй като самият той е преследван по време на режима на БКП.

Той посочи, че репресиите срещу „бившите хора” е тежък удар върху управленския потенциал на България след края на Втората световна война, когато страната попада по съветска окупация.

 

alt

 

„Тази книга не е за читатели със слаби нерви”, констатира той, отбелязвайки, че авторите са представили в изследването си цялата мрачна панорама на серията от репресии, в които българският народ е потопен от комунистите.

Проф. Вили Лилков, който самият е бил обект на разработка от Държавна сигурност като наследник на „бивши хора” преди 10 ноември 1989 г., сподели, че при проучването на архивите е останал изумен от езика на омразата, с който БКП и ДС са се отнасяли към всички хора, различни от тях.

Христо Христов отбеляза, че въпреки десетилетията репресии, архивите на ДС разкриват, че макар и изолирани от обществото „бившите хора” не са пречупени от режима до самия му крах.

 

alt

 

По думите му демократичните българи днес трябва да припознаят своите истински герои – именно тези страдалци от периода на тоталитарен комунистически режим в България, които са образци на патриотизъм, родолюбие и достойнство.

В последвалата дискусия двамата автори отхвърлиха примиренческата теза, че българите са били най-безропотните представители на обществата от страните от Централна и Източна Европа, попаднали под съветско влияние.

 

alt

 

Те припомниха политическата съпротива на опозицията срещу БКП, горянското съпротивително движение – най-ранната въоръжена съпротива в страните от Източния блок, съпротивата на отделни интелектуалци, българската политическа емиграция, както и зародилите се през 1987 г. и след това граждански организации в НРБ.

 

alt

 

„Не си познаваме най-близката история, а неизучаването на престъпленията на комунистическия режим в училище увеличава с всяка изминала година бездната между истината на управлението на БКП и младите поколения българи”, заключи Христо Христов.

 

alt

 

Днес, 7 юли 2017 г., от 18 ч. в Радио Стара Загора книгата „Бивши хора” ще бъде представена от двамата автори в града на липите.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов