|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Голям интерес и пълна зала при представянето на „Бивши хора” в Казанлък ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 23 Юни 2017 11:33
Share

alt

При голям обществен интерес премина представянето на книгата „Бивши хора” на проф. Вили Лилков и журналиста Христо Христов в гр. Казанлък снощи (22 юни 2017 г.).

Залата на Литературно-художествения музей „Чудомир” в града на розите се оказа малка да побере най-будните казанлъчани. Към тях се присъединиха и граждани от Стара Загора, гр. Крън и някои от близките села.

Това е първата премиера на най-новото документално изследване от архивите на Държавна сигурност извън София, където „Бивши хора” беше представена на 9 май и оттогава издателство „Сиела” отпечата три тиража в резултат на силния читателски интерес.

 

alt

 

Двамата автори бяха представени от Добрина Матова, директор на Литературно-художествения музей „Чудомир”, а Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, подчерта огромния обем от архивни материали, върху които почива изследването.

Представянето на книгата „Бивши хора” в Казанлък се осъществи по инициатива на двете местни институции. Домакините се бяха постарали, създавайки подходяща атмосфера с музикален фон, слайдове от времето на комунистическия режим и възстановка на кабинет на следовател от ДС.

Актьорът Милен Вангелов развълнува публиката с прочита на подбрани пасажи от документалната книга

„България не е само София и ние с проф. Лилков сме особено радостни, че имаме възможност да представим книгата в страната, а първият град в нашата обиколка е Казанлък”, заяви журналистът Христо Христов.

 

alt

 

Той посочи, че с изследването се отваря една непозната до момента страница от най-новата история на България, която разказва за съдбата и репресиите срещу един широк кръг от представители на българското общество след 9 септември 1944 г., които са в основата за изграждането на България до съветската окупация и тоталитарното управление на БКП.

Разследващият журналист подчерта, че Българската комунистическа партия и Държавна сигурност са заимствали термина „бивши хора” от болшевиките в СССР и НКВД, където с това определение са заклеймени всички онези части от руското общество, които са имали допир с властта преди 1917 г.

Проф. Вили Лилков посочи, че българските комунисти освен съветския опит са вложили и допълнителна жестокост с цел унищожаването българския елит.

Неговият разказ за разправата и погубването на редица възрожденски родове прикова вниманието на публиката.

 

alt

 

„Хората, които комунистическият режим, е нарекъл „бивши”, не само са унищожени, но тоталитарната власт по методите на КГБ, се е стремяла да унищожи и спомена за тях. С тази книга ние се стремим да запазим този спомен”, заяви проф. Лилков.

В последвалата дискусия авторите на книгата и участниците в събитието задаваха въпроси за омразата, за неосъществената декомунизация в България, за разликата в морала на строителите на съвременна България и днешната олигархия, за проблема с липсата на изучаване на престъпленията на тоталитарната комунистическа диктатура в училище.

 

alt

 

Проф. Вили Лилков и Христо Христов подчертаха значението на закона за досиетата и Комисията по досиетата, без които подобни задълбочени и обективни изследвания нямаше да бъдат факт.

Следващото представяне на „Бивши хора” ще се състои в гр. Пловдив на 27 юни 2017 г., вторник, от 18.30 ч. в Академична база на Европейско висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив на ул. Задруга № 18. Премиерата в града под тепетата се организира по инициатива на висшето учебно заведение.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов