|

S5 Box


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Delimiter must not be alphanumeric or backslash in /home/hristoh/public_html/desebg/modules/mod_s5_box/tmpl/default.php on line 23

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Бивши хора” се превърна в най-продаваната книга, пускат втори тираж ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 15 Май 2017 17:45
Share

alt
Още в дебютната си седмица на книжния пазар най-новото документално изследване от архивите на ДС –  „Бивши хора” се превърна в най-продаваната книга в България.

Изследването на проф. Вили Лилков и разследващия журналист Христо Христов, посветено на репресиите на комунистическия режим срещу представителите на българския елит, който е в основата на развитието на България до 9 септември 1944 г., официално е най-продаваното заглавие в книжарниците на „Сиела” и „Хеликон”.

Поради изключителния интерес към книгата и бързо изчерпващия се първи тираж издателят „Сиела” пуска втори, съобщиха оттам.

 За това, че будното българско общество е жадно да научи истината за репресиите срещу един непознат до момента кръг от нацията след Деветосептемврийския преврат, си пролича още на премиерата преди 6 дни, когато книгата се разграби и дори повторното зареждане от „Сиела” се оказа недостатъчно за множеството, уважило официалното представяне на книгата в „Перото” на НДК.

В основата на изследването на Лилков и Христов е съдбата на българи, свързани с капитала – банкери и финансисти, други, поставили основата на индустрията в България, собственици на фабрики и различни производства, държавни служители, юристи, наследници на различни възрожденски родове, определени от комунистическия режим като „бивши хора” след национализацията през 1947 г.

За да разкрият мащабите на репресията на комунистическата партия чрез Държавна сигурност авторите изследват непроучени архиви от бившите Окръжни управления на МВР-ДС в страната, а така също и неизследвани до момента архиви от т. нар. народен съд.

Важно място заемат и някои регионални архиви на БКП, както и срещата с наследници на „бивши хора”, които разказват за живота на своите дядовци и бащи преди 9 септември 1994 г. и тежката им съдба след установяването на тоталитарния комунистически режим.

Премиерата на книгата беше съпътствана и с подчертан медиен интерес. Проф. Вили Лилков и Христо Христов бяха гости на Би Ти Ви, БНТ, NOVA, България он ер, а също така дадоха интервюта в различни радиостанции, сред които БНР, Радио „Благоевград” и радио „Пловдив”, а сайтът Faktor.bg публикува предпремиерен разговор с двамата автори.

Предстои представянето на книгата извън София.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов